“Slučaj Marić” pred poslanicima Hrvatskog sabora

703

Hrvatski sabor će nastaviti sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu za opoziv ministra finansija Zdravka Marića, a glasanje o toj tački predviđeno je za četvrtak.

“Slučaj Marić” doveo je do raspada vladajuće koalicije, jer je premijer Andrej Plenković smijenio ministre i državne sekretare manjeg koalicinog partnera Mosta, pošto su tri ministra iz redova Mosta bila za Marićevu smjenu.

Plenkovićev HDZ je obezbijedio i 76 potpisa poslanika za smjenu sa mjesta predsjednika Sabora lidera Mosta Bože Petrova.

Klub poslanika opozicionog SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih poslanika iz SDP-a, HNS-a, HŠ-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar finansija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, i zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle uticati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorove finansijske izvještaje koji su, navodno, bili nepotpuni, a koje je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao finansiranje koncerna.

To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da nastavi da obavlja dužnost ministra finansija.

Sporno je, tvrdi dalje SDP, i što je ministar Zdravko Marić prije sedam godina podigao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlašćenoj kamati, kao i činjenica što je kao ministar finansija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA