Vuk Bačanović: Sarajevo konačno kaže “Dobro veče Srpska!”

6761

Tražite nedjeljom u 22 časa radijske vijesti. Dobro to što još malo ko sluša radio, ali recimo da vi to volite, ili, naprosto, to veče nemate pristup nekom drugom aparatu. I odjednom čujete: “Dobro veče Srpska, dobro veče Srpska!”

I ne, vi ne slušate Radio Republike Srpske, ili neki “srbski” patriotski radio. Slušate sarajevski radio Otvorena mreža. I Helem nejse. Šta je to? E, malo je reći da se radi o nasljednicima Nadrealista. Stihomir, Čika Gagara, Otac Momo (Vrač sa Ali-pašinog Polja, Merhaba Duško i Šatroslav to nisu).

Oni su utjelovljenje zajebancije jednog sasvim novog duha vremena. I jedne nove društvene žabokrečine koja ne pretenduje da se zajebava na način kao što se zajebavala stara. Gdje su Nadrealisti ubitačno dobri zajebanti iz vremena u kojem su, ipak, postojali nekakvi autoriteti i, koliko-toliko ozbiljan sistem za ismijavanje, dotle je zadaća Helemnejsovaca daleko teža. Jer teško se zajebavati sa sistemom koji je već sam od sebe tjelovljenje zajebancije Nadrealista, South Parka, Robot Chickena, Simpsonovih i svih brutalno crnohumornih komedija u jednoj.

Jako je teško naraviti zajebanciju od tolike količine očigledne zajebancije. Upravo zbog toga “Helem nejse”, što bi, u sarajevskom žargonu tebalo da znači, “dakle”, “uostalom”, “vratimo se temi”, “pređimo na stvar”. Oni su zajebanti ravnodušni i cinični. I nisu rokeri nego reperi. Oni ne moraju stvarati zajebanciju, koliko je kvalitetno artikulisati, beznadežno nad njom uzdišući. Prema tome: Sve vidimo, sve čujemo, oko svega se artikulišući mahom sarajevske pojavnosti zajebavamo i ne pretendujemo na to da ima nade u kojoj smo mi “glas razuma”, ili čak “proroci”, kako se tepalo Nadrealistima. I nije nam problem reći ni: “Dobro veče Srpska”, jer je moralizam potrošna roba na kojoj se lova uzima samo u ograničenim habitatima. Osim toga i anamotamo ima raje koja nas slušaju i to dobro znaju. Ili da citiramo njihov najnoviji album “Go u gostima”, koji možete pazariti za nevjerovatnih 500 feninga:

U Sara'jvu niššta novo, svako filozofira,
kolektivno raja pazi da se ne izofira.
Paranoja drobi, dok nas šilja stondira,
fudbaleri plaču, odlučuje go u gostima.

U bespotrebno prenesenom značenju. Vrijeme je praznih priča o praznim pričama i nije pretjerano pristojno na to ukazati ako već nećemo pričati prazne priče o pričanju praznih priča. Što najzad može biti i duhovito.

Gledaš dješ otić i bit na nekoj capiji,
al’ kad je belaj, ne znači i da se bije.
Na čaršiji vodaju turiste po čaršiji,
raja bježži vani, svi su puni kondicije.

U bespotrebno prenesenom značenju, vrijeme je bitaka koje to nisu, beskrajnog kurčenja bez muda i iščekivanja novog rata koji nikako da dođe, pa, u pauzi “vodanja” turista po bespućima povjesne zbiljnosti, treba negdje i šmugnuti, pazeći da to ne bude, baš onda kada će započeti dugo očekivani rat, koji, jebemu sve, ne dolazi.

Kuće su pune ogledala jer svi gledaju sebe,
a svako voli roviti po tuđoj bašti,
raspala se stara raja, svako uzo pare care,
Kusta pije viski, Nele se ne konta vratit.

U bespotrebno prenesenom značenju, od pričanja praznih priča o pričanju praznih priča, sarajevsko društvo je društvo vlastitih odraza koji previše ozbiljno shvataju sami sebe, ali s obavezom da provjere jesu li svi normalno odraženi koliko oni. Raja se raspala, jer je to, valjda, njeno prirodno stanje, iako to, kao ljubav prema parama jeste stanje koje ne valja. Tako to biva u svijetu naših odraza, ali ne i našem. Nele i Kusta su to shvatili. A shvatili su i momci iz Helem nejsea.

Helem nejse, u Sarajevu se odavno nije pojavila originalnija i duhovitija ekipa. Ne vode samo radio emisiju, već u Kamernom teatru igraju, uvijek do zadnjeg mjesta rasprodanu, predstavu znakovitog imena “Dani terorizma”. Kad je sve sumorno, njihova artikulacija sumornosti je uvijek osvježavajuća. Što je za Sarajevo, dosadnih i moralizirajućih “gradžana” veliki novitet. I dok Čika Gagaara i dalje pokušava vratiti izgubljeni Facebook profil i pronaći mističnu Anu iz Mostara, Stihomir sprema osam pjesama sa vaše najdraže top liste, Vrač Momo s AliPašinog polja još uvijek nije unio materijal iz prošle epizode, a Merhaba Duško i dalje u potrazi za pjevačicom: “Dobro veče Srpska!” Sretan Drugi maj, sve smo se razumjeli.

Vuk Bačanović

Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, dugogodišnji novinar i urednik. Protjeran od sarajevske javnosti zbog drugačijeg mišljenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.