Predmet “Referendum” bez epiloga!

735

Pompezna istraga Tužilaštva BiH u vezi sa slučajem „Referendum“ u Srpskoj je utihnula.

Nakon višemjesečne istrage i pozivanja na saslušanje najvišeg vrha RS nije poznato ni da li je istraga okončana niti da li se može očekivati podizanje optužnica. Odgovore na ova pitanja pokušali smo juče da dobijemo u Tužilaštvu BiH, ali ona još nisu stigla.

Istovremeno, pravni stručnjaci u RS su jedinstveni u ocjeni da je otvaranje predmeta „Referendum“ o Danu Republike Srpske u Tužilaštvu BiH „čista farsa“, koja nema nikakve veze sa pravom, već isključivo sa politikom.

 Cvijanovićeva saslušana u martu

Posljednja na saslušanju u Tužilaštvu BiH bila je premijerka RS Željka Cvijanović. Ona je u svojstvu osumnjičene saslušana 10. marta.

Prije nje, izjave u Tužilaštvu BiH dali su i predsjednik RS Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Saslušani su i svi članovi Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS.

Advokat Darko Kremenović kaže da o paradoksalnom postupanju Tužilaštva BiH u ovom slučaju govori i činjenica da je najavilo saslušanje pojedinih svjedoka, pa onda očigledno odustalo od toga.

– Tužilaštvo je više puta pozivalo poslanika Darka Banjca u svojstvu svjedoka da dođe u Tužilaštvo BiH, koji je to odbijao dok ne dobije poziv na ćirilici. To je prvi slučaj u mojoj pravnoj praksi da Tužilaštvo na ovakav način odustaje od svjedoka, odnosno da ga uopšte više ne poziva. Morali su ili ponovo da ga pozovu ili pošalju poziv na ćirilici ili, ako smatraju da je to u skladu sa zakonom, privedu. Tužilac ne može podići optužnicu prije nego što sasluša sve koga je mislilo saslušati, kao i iznijeti sve dokaze. Ne znam šta tužilac namjerava dalje, ali ako je imao namjeru da sasluša Banjca, onda je to morao da uradi – kaže Kremenović.

On smatra da je u konkretnom slučaju jedina ispravna odluka da Tužilaštvo BiH obustavi ovaj krivični postupak, jer nema elemenata za krivično gonjenje bilo koga ko je učestvovao u procesu vezanom za referendum, od predsjednika RS do članova Komisije i ljudi koji su nadgledali glasanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA