Organizovati zajednički sistem inspekcija (VIDEO)

819

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove Srpske Predrag Tomić danas su u Istočnom Sarajevu razgovarali sa prvim ljudima opština iz regija ovog grada gdje je tema sastanka bila inspekcijski poslovi.

Iz ministarstva uprave Republike Srpske poručuju da lokalne samouprave od sada mogu organizovati zajednički sistem inspekcija. Takođe, ističu da je glavni problem neravnomjerna raspoređenost inspektora na području regije Istočnog Sarajeva.

– Došli smo do zaključka da brojevi , odnosno broj angažovanih inspektora koje Republika Srpska ima kako na lokalnom tako i na republičkom nivou nisu problem. Problem je neadekvatna raspoređenost. Naprimjer, mi smo danas imali priliku čuti da opština Kalinovik i opština Novo Goražde nemaju nijednog inspektora, dok recimo opština Rogatica ima inspektora za skoro sve oblasti. Takođe smo čuli da u skoro cijeloj ovoj regiji sarajevsko – romanijskoj samo jedna opština ima inspektora rada, ostali nemaju. Recimo, vrlo je primjetno da sve imaju inspektora saobraćaja. Sad se postavlja pitanje, da li svakoj lokalnoj zajednici ovdje treba inspector saobraćaja, a da niko nema inspektora rada. Dakle, naša intencija jeste da prije svega napravimo da sve opštine imaju pristup svim oblastima, dakle inspekcijskim – kazala je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Glavni cilj ovog sastanka je sinhronizovanje rada Republičke uprave za inspekcijske poslove , kao i opštinskih inspektora. To je potvrdio i direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

– Shvatili smo da broj naših, broj opštinskih, broj poreskih, broj inspektora igara na sreću je sasvim zadovoljavajući za broj stanovnika Republike Srpske. Međutim, imamo ne baš sretnu raspodjelu tih inspektora, ni po opštinama a ni po oblastima. Tako da je sad, jedan od ciljeva ovih sastanaka je da se izvrši umrežavanje inspektora i po opštinama. Ne mislimo da neke opštine koje niti su ekonomski jake, ni teritorijalno, treba da imaju sve inspektore, ali postoji nešto što je zakon omogućio a to je ovlaštenje inspektora sa jedne opštine, da radi na teritoriji druge opštine – dodao je direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske Predrag Tomić.

Zadovoljni ovim sastankom jesu i načelnici opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

– Samim ovim sastankom će biti određene stvari razriješene odnosno isprecizirane kako će inspekcije na nivou opština imati bolju koordinaciju i saradnju sa republičkom inspkecijom, tako da će biti lakšee i jednim i drugim da dođu do onog cilja, a to jeste do kvalitetnijeg rada odnosno kontrole – rekao je načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Ovo je prvi u nizu sastanaka na ovu temu, a iz ministarstva poručuju da će se isti održati u svakom gradu Republike Srpske, kako bi se što lakše došlo do realizacije koja je, kako kažu, mnogo povoljnija i efikasnija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA