Odbijen Mladićev zahtjev za puštanjem na slobodu

745

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da privremeno bude pušten na liječenje u Rusiju, zbog sumnje da bi mogao pobjeći.

U odluci koju je potpisao predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori navodi se da je zahtjev odbijen uprkos garancijama iz Rusije da će Mladić biti vraćen u Holandiju jer Vijeće “nije uvjereno u namjeru optuženog da se vrati u sjedište Tribunala ukoliko mu se odobri privremena sloboda“.

– Vijeće podsjeća na činjenicu da se optuženi nije dobrovoljno predao Tribunalu i bio je u bjekstvu 16 godina. Vijeće također napominje da je on živio kao bjegunac do 2011. iako je imao teško zdravstveno stanje. Ovo stanje ga nije spriječilo da nastavi bjekstvo, zbog čega je odbačen argument Odbrane da zbog bolesti ne može pobjeći – stoji u odluci.

Ori je takođe naveo da Tribunal vodi brigu o Mladićevom zdravlju, a da stručnjaci na koje se pozivala Odbrana ili nisu lično pregledali optuženog, ili su to uradili prije dvije godine.

– Nezavisni stručnjaci su pregledali medicinski tretman tokom prošlog perioda i zaključili da je on u skladu s međunarodnim standardima – stoji u odluci.

Mladićeva Odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom “moglo biti prekasno“. Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istakavši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a u pritvoru se nalazi od maja 2011.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA