Obzerver: Velika Albanija je realnost (FOTO)

1986

Mješanje Rusije u dešavanja na Balkanu može da gurne siromašna društva “preko ivice”, što ugrožava cijelu jugoistočnu Evropu, a Zapad mora da popravi štetu koju je nanio tokom raspada Jugoslavije, ocijenio je američki stručnjak za bezbjednost i bivši analitičar Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Džon Šindler.

Kolumnista njujorškog “Obzervera” piše da NATO mora da pomogne jugoistočnoj Evropi da se odupre agresivnim potezima, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori prije nekoliko mjeseci, i ukazuje na opasnost od krize u Makedoniji.

– Širom bivše Jugoslavije, NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birkoratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti – navodi Šindler i ocjenjuje da je takav pristup bio osuđen na propast, piše “Obzerver”.

On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu “kombinacijom harizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije” – što ne posjeduju ni NATO niti EU.

– Došlo je vrijeme da Zapad prizna svoj neuspjeh i da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama – piše Šindler i dodaje da je za to potrebno prepraviti Titovu mapu.

On opisuje BiH kao “pseudo-državu koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine” i dodaje da su “milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu”.

– Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi – piše Šindler i napominje da niko ne može racionalno da objasni zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se mijenjaju, a granice BiH ne mogu.

Kolumnista “Obzervera” navodi da etničkim Hrvatima iz zapadne Hercegovine treba dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podsjeća da većina lokalnih Hrvata već posjeduje hrvatske pasoše.

Šindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljen u članstvo NATO i EU.

– Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije – navodi kolumnista, ali napominje da i Beograd treba da učini kompromis i prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Prema Šindleru, “Velika Albanija dolazi u svakom slučaju” i “bolje je da se to postigne pod mirnim uslovima”.

On smatra da treba dozvoliti da se Kosovo pripoji Albaniji, dok Srbiji treba da pripadne region sjeverne Mitrovice, a Kosovu Preševska dolina. Kolumnista navodi da srpske vjerske lokacije na Kosovu treba da budu stavljene pod zaštitu UN i proglašene za ekstrateritorijalne.

Šindler smatra da će veliki gubitnik u prepravljanju mape Balkana biti Makedonija i da Skoplje, u zamjenu za gubitak sjeverozapadnog dijela zemlje, koji je većinski naseljen Albancima, treba prije svih ostalih da dobije poziv za članstvo u EU i izdašnu pomoć Zapada.

Kolumnista “Obzervera” ocjenjuje da je Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmjeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude tretiran kao ravnopravan partner.

– Tek kada Zapad prihvati da narodi jugoistočne Evrope mogu da postignu mir onda kada budu živjeli u koherentnim nacijama-državama, poput Njemačke, Poljske ili Danske, možemo očekivati da se Balkan umiri i da počne da rješava ozbiljne probleme siromaštva, kriminala i korupcije, koji se vuku još od Jugoslavije i njenog nasilnog raspada – zaključuje Šindler.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA