Ministar Stevo Mirjanić u sukobu interesa?!

2604
Stevo Mirjanić
Stevo Mirjanić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić je u sukobu interesa jer je istovremeno i suvlasnik Instituta za ekonomiku poljoprivrede, koji je za dvije godine od Vlade naplatio 300 000 KM!

Ove tvrdnje iznio je danas potpredsjednik PDP-a Slaviša Marković te naveo da je poljoprivreda, o kojoj je bilo riječi na konferenciji za novinare, samo jedna u nizu tema na osnovu kojih se vidi da Vlada “treba da ode” i najavio da će PDP svaki dan izaći sa novom temom, koju će analizirati njeni ekspertski timovi.

Poljoprivrednicima se duguje 36 miliona KM!

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Milenko Vićanović kao jedan od razloga za smjenu Vlade Srpske vidi i u, kako je naveo, katastrofalnom stanju u poljoprivredi.

– Neredovni su i niski podsticaji za poljoprivredu, a dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima prenose se iz godine u godinu – rekao je Vićanović i dodao da je dug resornog ministartsva za ove podsticaje sa današnjim danom 36 miliona KM.

Marković smatra da bi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić trebalo lično, zbog moralnih razloga, da podnese ostavku.

Avansne isplate Mirjaniću

– Mirjanić treba to da učini najprije jer mora da objasni kakvu vezu ima sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede – rekao je Marković.

Potpredsjednik PDP-a tvrdi da je Mirjanić suvlasnik ovog instituta, te da je tako u sukobu interesa, a da je ovaj institut za dvije godine izradio dva strateška plana i naplatio oko 300 000 KM.

– Riječ je Strateškom planu razvoja strateških područja i Planu razvoja poljoprivrede za 2015-2020. Isplata Institutu je klasičan dokaz da aktuelna Vlada selektivno isplaćuje poljoprivredne proizvođače, a Mirjaniću se čak i avansno isplaćuje – naveo je Marković.

On je rekao da je još jedan važan razlog zbog kojeg bi Mirjanić morao da podnese ostavku eksploatacija šljunka sa obala Drine i Save, Sane i drugih rijeka.

– Dobro je poznato da je riječ o fiktivnim dozvolama koje Mirjanić daje svojim podobnim partijskim prijateljima – rekao je Marković.

Pravilnici se mijenjaju iz godine u godinu

Predsjednik Programskog savjeta PDP-a za poljoprivredu Mlađan Zarić rekao je da se, iako podsticaji za poljoprivredu idu na osnovu zakona o obezbjeđenja poljoprivrede i sela, oni isplaćuju po pravilnicima koji se iz godine u godinu mijenjaju i “kamen su spoticanja poljoprivrenih proizvođača”.

– Insistiramo da se pravilnici donose na bar desetak godina kako bi poljoprivrednici lakše mogli planirati prozvodnju – dodao je Zarić.

On je naveo da, kada je riječ o vodoprivredi, Vlada još od katasrofanih poplava nije sanirala vodoprivredni sistem.

– Kada su nas zadesile prve velike poplave nije urađeno ništa, a 2014. Godine ponovile su se i osnovan je Fond solidarnosti, danas ugašen, a izvještaja o njemu ni do danas nema – rekao je Zarić te ukazao i na neuređen zadružni sektor, stanje u kojem se nalazi Direkcija za robne rezerve i niz drugih razloga koji su, kako smatra, ozbiljan razlog za ukazivanje nepovjerenja Vladi Srpske.

Pratimo poteze DNS-a

PDP očekuje da će inicijativu opozicije za smjenu Vlade Republike Srpske podržati 42 poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Potpredsjednik stranke Slaviša Marković rekao je da je za ovu partiju veoma važan i stav koji će imati DNS o ukazivanju nepovjerenja Vladi Srpske. Podsjetio je da je, kada je bilo riječi o privatizaciji rudnika “Ljubija”, PDP bio jedinstven sa DNS-om, te da je važno kako će se ta stranka sada izjasniti.

– Da li je ovdje riječ o ličnim interesima predsjednika DNS-a Marka Pavića prema „Ljubiji“ ili je uistinu riječ o uskraćenoj podršci Vladi, to je ono što će se vidjeti na narednoj sjednici Narodne skupštine – rekao je Marković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA