Marš “Besmrtnog puka” i u Banjaluci (VIDEO)

991

Sa fotografijama očeva, djedova, prijatelja, stotine Banjalučana je prvi put marširalo u sjećanju na sve žrtve drugog svjetskog rata. Svečano i dostojanstveno od parka Petar Kočić do Trga palih boraca “Besmrtni puk” laganom šetnjom su odali počast onima koji su život dali za slobodu.

Dan pobjede nad fašizmom je za mnoge tužan ali i radostan dan. Sjećaju se svojih namilijih, ali su i ponosni na srpski narod koji se izborio sa najvećim zlom tog vremena.

– Vrlo sam ponosna i evo ja sam u godinama ali uvijek ću ostati dosljedna i imena svoga oca i ponosna na svoga oca i na njegove drugove – rekla nam je Jasna Zgonjanin Mitrović, jedna od prisutnih.

– Treba održavati ovo i gajiti tradicije oslobodilačkih ratova, Balkanskih pa do ovog danas – dodao je Dragan Lazarević.

U borbi protiv fašizma život je izgubio dvadeset i jedan Banjalučanin. Za njih su položeni vjenci i oni se nikada ne smiju zaboraviti. Rade Džajić je jedan od učesnika rata koji je još živ. Rekao je da je ovo veliki dan kada pokazujemo da svi heroji i dalje žive i da se njihova borba isplatila.

– Ova šetnja danas je samo mali doprinos preživjelih boraca i njihovih potomaka da je njihova borba za slobodu neuništiva – poručio je Rade Džajić, potpredsjednik Gradskog odbora saveza boraca.

Dan pobjede nad fasizmom se obilježava u 64 zemlje i 500 gradova. U Banjaluci je ovim povodom prvi put izveden Marš “Besmrtni puk”.

Mnogi političari su danas bili dio “Besmrtnog puka” i marširali u prvim redovima od parka Petar Kočić do Trga palih boraca. U sjećanju na žrtve rata, vijence su položili i predstavnici Vlade Republike Srpske. Strogo su istakli da se istorija mora dobro poznavati i da mlađe generacije moraju učiti o ovim nemilim događajima. Iako je faišizam godine poražen, za mnoge političare, on se nije skroz izgubio.

– Ovo upozorava sve nas da istoriju moramo poznavati, moramo joj se vratiti i vidjeti tok istorije i to sjeme zla koje se zove nacizam i fašizam. Ja sam bio uvjeren da e to pobjeđeno, ali nažalost 1945. godine su neki rehabilitovani koji su učinili naveća zla – rekao je Milenko Savanović ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Na današnj dan 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u drugom svjetskom ratu. U tom ratu je život izgubilo više od 80 miliona ljudi.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA