Jedinstven postupak protiv Sadikovića, Čauševića i Karića

456

Sud BiH vodiće jedinstven postupak protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića i vlasnika više preduzeća koja se bave uvozom Sedineta Karića i Anesa Sadikovića.

Njih trojica su ranije bili optuženi u jednom predmetu, da bi Sud BiH potom potvrdio optužnicu protiv Čauševića i Karića, a odvojeno za Sadikovića.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadikovića i Karića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Na ročištu na kojem je Sadiković negirao krivicu, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se njegov predmet spoji sa predmetom Čauševića i Karića, čemu se odbrana nije protivila, prenosi Birn.

Čaušević se tereti da je, kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom 2007. stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila u BiH iz Turske, Kine i Mađarske – Sadikovićem i Karićem, vlasnicima više preduzeća koja se bave uvozom, kako bi im za njihova preduzeća obećao povlašteni status prilikom uvoza.

Povlašteni status firmi ogleda se u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je Čaušević znao da su na njima netačni podaci.

Čaušević je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protivuslugu, daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac Čauševiću donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci, navodi se u optužnici.

Sadiković i Karić su, prema optužnici, Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,7 miliona KM.

U optužnici se navodi da je Sadiković tom prilikom dao 1,2 miliona KM, a Karić pola miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA