Glumili su ih, a ne liče: Kako Holivud “uljepšava” istoriju (FOTO)

2030

Holivud svake godine izbaci mnogo filmova baziranih na stvarnim istorijskim događajima, ipak, da li ste se ikad zapitali koliko glumac koji tumači nekog velikana zaista na njega i liči.

Ponekad čak i najmanji detalj može u potpunosti da promijeni značaj istorijske ličnosti i njegovu ulogu u istoriji, pretvarajući ih tako u sasvim drugu osobu.

Nije tajna da ime prodaje film, pa tako režiseri biraju glumce koji će obezbijediti što veću gledanost, pa time i veću zaradu.

Rodrigo Santoro kao Ksersk

Uloga faraona Kserska je glumcu Rodrigu Santoru u filmu “300” donijela veliku slavu, a koliko on zaista liči na egipatskog vladara uvjerite se sami.

Pojedini istoričari tvrde da je Kserks bio prilično zatucana, ali arogantna i uobražena ličnost, dok ga drugi smatraju mudrim i iskusnim ratnikom. Čini se da su tvorci filma “300“ odlučili da kombinuju ova dva pristupa, pa je tako ulogu dobio Rodrigo Santoro. Fizičke sličnosti su veoma male, ali to ne umanjuje značaj filma koji je donio velike novce glumcima i scenaristima Zaku Smajderu, Kurtu Džonstadu i Majklu Gordonu, toliko da su odlučilli osam godina kasnije snime nastavak filma.

Kolin Farel kao Aleksandar Makedonski

Kritičari nisu baš najbolje ocijenili film o vladaru Aleksandru Makedonskom, prvenstveno zbog ozbiljnih istorijskih grešaka koje su se autorima omakli. Kao što i sami možete da primjetite ni Kolin Farel ne liči na jednog od najvećih ratnika svih vremena.

Robert Patison kao Salvador Dali

Iako Patison zaista ni malo ne liči na slavnog umjetnika, mora se priznati da je dao sve od sebe kao bi ga na filmskom platnu ovjekovječio onako kako zaslužuje.

Džerard Batler kao kralj Leonida

Istoričari tvrde da spartanski kralj Leonida nije ništa veliko uradio za 10 godina svoje vladavine, osim što je hrabro poginuo u bici kod Termopila. Filmski magovi, odlučili su da ga prikažu kao veoma mudru i hrabru ličnost. Da bi doživljaj bio potpun Leonidu je pristojno odglumio Džerard Batler. U svako slučaju film je doživio veoma pozitivne reakcije i mnogo para na blagajnama širom svijeta.

Hoakin Finiks kao car Komod

Kao što možete i sami da se uvjerite, glumac Hoakim Finiks, baš ni malo ne liči na rimskog cara Komoda, ali to u suštini i nije važno jer je film doživio veliki uspjeh uprkos brojnim “nepravilnostima“ u vezi sa biografijom rimskog državnika.

“Pravi“ Komod vladao je Rimom skoro 13 godina, dok u filmu caruje samo dvije godine. Osim toga, Komod nije učestvovao u borbama gladijatora.

Mel Gibson kao Vilijam Valas

Vilijam Valas je bio škotski vitez i vojskovođa koji je predvodio otpor engleskoj okupaciji Škotske tokom perioda ratova za nezavisnost. U filmu ga je utjelovio Mel Gibson. Iako je film “Hrabro srce” nominovan za deset Oskara, te osvojio pet nominacija, istoričari su pronašli neke dramatične istorijske netačnosti. Osim po karakteru Valas i Gibson se i fizički veoma razlikuju.

Mila Jovović kao Jovanka Orleanka

Režiser Luk Beson poznat je po svojoj posvećenosti detaljima, zato nas je iznenadilo što je za ulogu Jovane Orleanke izabrao baš Milu Jovović. Uprkos tome što uopšte ne liči na Jovanku, složićete se, Mila je svoj posao uradila skoro savršeno.

Klajv Oven kao kralj Artur

Iako su kritičari autorima filma “Kralj Artur“ zamjerili brojne istorijske netačnosti, Klajv Oven je solidno odradio svoj posao. Ipak, ne može se reći da “ljepuškasti“ Oven zaista liči na legendarnog britanskog viteza.

To zapravo nije ni važno, jer je rame uz rame, ili bok uz bok s Kirom Najtli, Oven tokom prvog vikenda prikazivanja u američkim kinima zaradio čak 15 miliona dolara. Malo li je?!

Džonatan Ris Majers kao kralj Henri VIII

Irski glumac Džonata Ris Majers tumačio je engleskog kralja Henrija VIII tokom četiri sezone serije “Tudorovi”. Mada fizički uopšte ne liči na kralja Henrija, Majers je, između ostalih, prikovao publiku za male ekrane. Seks, intrige, laži i sve ostalo što je obilježilo to vrijeme, doprinijeli su da sajt IMDB seriji dodijeli visoku ocjenu.

Monika Beluči kao Kleopatra

Monika Beluči nije bila “prva” Kleopatra. Prije nje, egipatsku vladarku tumačile su sve same ljepotice – Vivijen Li, Sofija Loren, Elizabet Tejlor…

Možda će vas razočarati, ali u stvarnom životu, Kleopatra niti je bila lijepa, a ni atraktivna kao njeni holivudski pandani. Ipak, za uspjeh filma i što veću zaradu, ljepota je presudna, pa je tako Kleopatra, u vrijeme kada nije bilo govora o plastičnoj hirurgiji, na filmu i porasla, a i mnogo se proljepšala.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA