“Crna lista” Rusije rebus za Crnu goru

1018

Spisak crnogorskih državljana koji se nalaze na takozvanoj crnoj listi Rusije, ostaje tajna, rekao je danas predsjednik crnogorske vlade Duško Marković. Takođe ne krije čuđenje zbog, kako kaže, destrukcije koja dolazi iz Moskve.

– Danas sam vidio iz jedne službene bilješke da je prilikom uručenja note Ministarstvu inostranih poslova Rusije sa njihove strane saopšteno da taj spisak za njih ostaje tajna i da neće biti dostupan. To je praksa koju su oni uveli i koju poštuju, u ovom trenutku ne možemo znati ko je na tom spisku. Crna Gora ide putem razvoja demokratije, ali nas razočarava ovakav odnos prema Crnoj Gori i iznenađuje takav nivo destrukcije jednog režima prema zemlji koja želi da ide putem demokratije – rekao je novinarima Marković.

Ruska vlada u Podgorici saopštila je, poslije protjerivanja poslanika vladajuće DPS Miodraga Vukovića iz Moskve, da postoji lista sa imenima crnogorskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ne saopštavajući njihova imena. To je, zapravo, odgovor zvanične Moskve na sankcije koje je Crna Gora uvela Rusiji zbog događaja u Ukrajini, ali i članstva u NATO.

Međutim, prva je spustila rampu Podgorica kada prošle godine nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru visokom zvaničniku iz Kremlja Dmitriju Rogozinu, i to na osnovu Vladine odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera Evropske unije.

Iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova najavljeno je da će biti poslata zamolnica ruskom ministarstvu da im se dostavi spisak nepoželjnih osoba, kako bi se izbjegla situacija koja se desila poslaniku Vukoviću. Kremlj, za razliku od SAD, ne objavljuje spiskove “persona non grata”. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je samo prokomentarisao da ne zna ništa o tome.

U Podgorici se spekuliše da su na “crnoj listi” Milo Đukanović, Duško Marković, Ivan Brajović, Ranko Krivokapić, cijela Vlada Crne Gore, kao i svih 46 poslanika koji su nedavno na Cetinju glasali za ulazak Crne Gore u NATO.

Sankcije Evropske unije, koje je ničim izazvana podržala i Crna Gora, uvedene su 2014. godine, poslije poznatih događaja u Ukrajini. Oni se odnose na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA