“Autoportreti” Marije Dobrijević u UDAS-u (FOTO)

1785

Samostalna izložba umjetničkih radova Marije Dobrijević “Autoportreti” otvorena je sinoć u Kulturnom centru UDAS u Banjaluci. 

Riječ je o trećoj samostalnoj izložbi u okviru izlagačkih aktivnosti Kulturnog centra UDAS za 2017. godinu, a u periodu od marta do avgusta biće ih predstavljeno ukupno pet.  Zainteresovani radove mogu pogledati do 31. maja.

Autoportreti M. Dobrijevic4Posao iz ljubavi

– Ovo je moja treća samostalna izložba, na kojoj će biti izloženo 111 radova. Među njima su i dva velikog formata 2,5 sa 1,60 metara, dok su ostali malog formata. Radovi su nastali u periodu od 2012. do 2017. godine – ističe naša sagovornica.

Nakon Banjaluke, dodaje ona, u avgustu će izložba biti predstavljena prijedorskoj publici u Muzeju Kozare, a osvrnula se i na buduće planove.

– Umjetničko djelo najviše zavisi od trenutka u kome nastaje, te spoljnih i unutrašnjih faktora koji podstiču umjetnika na stvaranje, pa samim tim planiranje stvaralaštva je na

Biografija

Marija Dobrijevic2

Marija Dobrijević rođena je 8. juna 1989. godine u Prijedoru. Nakon završene Gimnazije, upisala je 2007. godine Akademiju umjetnosti u Banjaluci, likovni odsjek, smjer slikarstvo. Za vrijeme studiranja izlagala je jednom samostalno i više puta kolektivno, učestvovala na više likovnih kolonija. Dobila je 2011. godine nagradu Akademije umjetnosti Banjaluka za najbolji rad iz nastavnog predmeta Slikanje. Diplomirala 2011. godine u klasi profesora Vese Sovilja. Trenutno apsolvent master studija Akademije umjetnosti Banjaluka.

određen način ograničeno. Kako su ti uticaji promijenljivi moguća su manja ili veća odstupanja od onoga što sam do sada radila. Budući događaji i momenti u kojima će se desiti, kao i uticaj koji će oni ostaviti na mene naročito u emotivnom smislu, biće odrednica mog daljeg stvaralaštva – ističe za SrpskaCafe Marija Dobrijević.

Pored autorskog rada, ističe Marija, u posljednje vrijeme radi i na učenju i savladavanju stare vizantijste tehnike ikonopisa.

– Biti umjetnik u RS, u većini slučajeva znači raditi svoj posao iz ljubavi, bez ikakve materijalne nadoknade, dovodeći u pitanje golu egzistenciju. Ako se umjetnost uopšte može nazvati poslom, jer je ona sama po sebi ljubav. Postoji izvijestan broj stvaralaca, sa kvalitetnim i različitim idejama, ali ne postoji dovoljno izgrađena infrastruktura koja bi podržala njihov rad i napredak – navodi Dobrijevićeva.

Osnovni i glavni pojmovi vezani za likovni rad Marije Dobrijević jesu emocije – kao glavni uzrok stvaranja, boja i linija – kao osnovno izražajno sredstvo i autoportret – kao motiv.

Koncept rada

– Prema definiciji emocija je naš specifičan odnos prema sebi, konkretnim predmetima i pojavama i prema drugim ljudima. Ona se javlja kada je za nas nešto važno. Afirmiše ili ugrožava našu ličnost, te im je najvažnija funkcija – reagovanje na emociju. Upravo to reagovanje na emociju mene podstiče na rad. Određeni trenutak prenosim na platno. Što je emocija jača potreba za stvaranjem je veća – kaže naša sagovornica.

Ona kaže da razmišljanje o životu, o stvarima koje ju okružuju i koje se događaju oko nje, razmišljanje o prošlosti, pa i o samoj sebi, često u njoj izazovu negativne emocije koje je podstiču na stvaranje.

Nagrade

Nagrada Akademije umjetnosti Banjaluka za najbolji likovni rad iz nastavnog predmeta Slikanje 2011. godine

Samostalne izložbe

2009. Prva samostalna izložba „Slike“ – Akademija umjetnosti Banjaluka

2012. Druga samostalna izložba „Slike“ – izložbeni prostor poslastičarne ManjaAutoportreti Marija Dobrijevic4

Kolektivne izložbe

2006. Likovna izložba povodom obilježavanja 85. godišnjice prijedorske Gimnazije – Galerija 96 Prijedor

2008. Gimnazija „Sveti Sava“ Prijedor – Vlada RS, Ministarstvo prosvjete i kulture, izložbeni prostor „Koraci“

2009. The fine Art Gallery at Tallahassee Community Collage persents, „Face/Place“ Banjaluka/Tellahassee Art; Florida

2009. Izložba grafika studenata Akademije umjetnosti Banjaluka

2010. Treće međunarodno bijenale Ex libris Dunav, Pančevo

2013. Sedmo bijenale umjetnosti minijature, Bosanski kulturni centar Tuzla

2013. “Slikajte srcem za Jelenu” humanitarna izložba, Veliki salon Kulturnog centra Banski dvor, Banjaluka

– Već par godina tragam za tim koji je najbolji motiv i sredstvo pomoću kojeg mogu u potpunosti da prenesem svoje unutrašnje stanje. Tako sam preko pejzaža, apstrakcije, prikazivanja vjerskih i stambenih objekata došla do Autoportreta – kaže ona.

Ističe da autoportret, kao zadnji i njoj najdraži način emocionalnog izraza, u potpunosti prikazuje njenu ličnost.

– Pritom mislim i na ono spoljašnje i unutrašnje, tj. ono što je unutra – nevidljivo i duhovno, prikazujem spoljašnjim – fizičkim oblikom (izrazom lica), koji se javlja kao reakcija na određenu emociju. Portret nije realan, već samo nekim karakternim osobinama ukazuje da se radi o mom portretu. Prikazivanjem unutrašnjosti dolazi do deformacije spoljašnjisti i preovladava emocija. Tako ono spoljašnje postoji da bi ukazalo na ono što se dešava u unutrašnjosti – ističe Dobrijevićeva za naš portal.

Intimnija površina

Portreti su sačinjeni od površine jedne ili više boja i crteža, koji ima veoma važnu ulogu u njenom radu.

– On je nekada agresivan i jak, a nekada blag i spontan. Tehnike crtanja su takođe različite, od grafitne olovke, hemijske olovke, pastela (suhi, uljani) do grebanja podloge. Podloge su platno, papir i ljepenka. Veličine podloga su promjenljive – od minijatura do radova dimenzija 2,5mx1,6m. Seriju radova „Autoportreti” započela sam sa radom na platnima srednjih dimenzija, zatim se pojavila potreba za većom površinom da bih se u potpunosti mogla izraziti – naglašava naša sagovornica.

Tokom rada na posljednjem velikom platnu shvatila je, kaže, da nema više potrebu za tako velikom površinom i da joj je potrebna intimnija, manja površina koja joj daje mogućnost izraza u trenutku.

– Na velikim formatima je bilo potrebno vraćanje i ponovna intervencija na radu, ali to nije više bila ista emocija što je onemogućavalo da prenesem baš taj određeni trenutak. Zbog toga sam odabrala mali format. Takođe i tehnike sa kojim radim su vrlo zahvalne za brzo intervenisanje i rad u kraćem vremenskom periodu – zaključila je Dobrijevićeva.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA