Austrijanci protiv ustaša u Blajburgu!

1117

U utorak je dvadesetak antifašističkih organizacija u koruškom pokrajinskom parlamentu u Austriji predalo apel za zabranu komemoracije na Blajburgu, a pridružio im se i klub zelenih u pokrajinskom parlamentu!

Socijaldemokrate nisu za zabranu, ali su da se spriječi okupljanje radikalnih desnih grupa i isticanje njihove ikonografije. Hrvatski antifašisti ne bi zabranili komemoraciju, ali misle da joj je mjesto na lokacijama stradanja zarobljenika, a ne na Blajburgu.

Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije traži zabranu najavljenog okupljanja na Blajburškom polju uz objašnjenje da je riječ o “najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavalaca jedne fašističke države” u toj zemlji. Istovremeno, pokrenuta je i fejsbuk stranica “Stop ustascha“, odnosno “Reci ne ustašama na Blajburgu”.

Sa druge strane, bezbjednosne službe smatraju da je riječ o “crkvenoj komemoraciji koja se održava već 30 godina”.

– Svake godine hiljade Hrvata hodočaste u koruški grad Blajburg kako bi obilježili “blajburški masakr” iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 hiljada ljudi. Iz perspektive antifašističkih grupa riječ je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom dijelu Evrope, ali je taj skup prijavljen kao crkvena komemoracija – piše bečki dnevnik “Standard”.

ustaše bleiburg

Navodi se da je “zvanični razlog okupljanja komemoracija hiljadama ubijenih ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945. godine”, kao i da je “oko 40 000 pobjeglih vojnika, koji su se borili na strani Njemačke, izručeno od britanske vojne sile s članovima porodica Titovim komunističkim partizanima. Hiljade njih je nasilno izgubilo život na licu mjesta ili tokom marša nazad u Jugoslaviju”, prenose agencije.

Klub Zelenih upozorio je da riječ o manifestaciji na kojoj se masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni, poslanik Zelenih Albert Štajnhauzer optužio je lokalne vlasti da odobravanjem skupa na Blajburškom polju krše zakone i Ustav Austrije. Bezbjednosne službe Koruške, pak, smatraju da je to pogrešna interpretacija i ističu da su posjetioci uglavnom rodbina ubijenih.

Skup ne može da bude zabranjen

Načelnik okruga Folkermarkt Gert-Andre Kleš, u kojem se održava skup, kaže da se “po austrijskim zakonima ova manifestacija ne može zabraniti”, ali i da se skup “rigorozno nadgleda”. Na licu mjesta su uvijek jedan predstavnik državnog tužilaštva, ljudi iz službe za zaštitu ustavnog poretka i policija.

Kleš priznaje da je prije nekoliko godina uhapšen jedan čovjek koji je pozdravljao okupljene uzdignutom desnom rukom koji je kasnije i osuđen na sudu. Na Blajburškom polju se ne mogu vidjeti kukasti krstovi i slične insignije, ističe Kleš, ali i dodaje da “protiv uniformi i simbola koji su zabranjeni u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji, ne mogu ništa učiniti”.

Gradonačelnik Blajburga, socijaldemokrata Stefan Visočnig, kaže da nije sretan zbog tog okupljanja i misli da se “crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskirali pravi motivi”. Visočnig je pozvao austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da promijeni važeći zakon o zabranjenim simbolima kako bi obuhvatio i simbole koji su zabranjeni u Hrvatskoj. Ističe da on kao gradonačelnik nema ovlašćenja da zabrani skup, koji se, inače, održava na privatnom imanju. Smatra da tema Blajburga “još uvijek nije doživjela status kakav bi trebalo u objektivnom smislu, da se nije dogodilo suočavanje s osnovnom činjenicom da se radi o daleko najvećoj tragediji u hrvatskoj istoriji”.

Hrvati podijeljeni

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kaže da se u Blajburgu “nije dogodilo ništa osim što je tamo položila oružje poražena vojska jednog sistema poraženog u Drugom svjetskom ratu”, ali ističe da nije za zabranu skupa.

Ustase

Istoričar Tvrtko Jakovina ne vjeruje u mogućnost zabrane skupa, ali kaže da bi onemogućavanje okupljanja radikalnih desnih grupa i isticanja takve ikonografije bio dobrodošao prvi korak.

– Ono što je šteta je da inicijativa dolazi nakon 25 godina i još je veća sramota da ta inicijativa dolazi iz Austrije, a da nikada tako jasno artikulisana nije došla iz Hrvatske – kaže Jakovina.

U emisiji “”Iza zavjese”” na HRT-u istoričar Josip Jurčević rekao je da su austrijske vlasti prilično kasno ove godine odobrile okupljanje u Blajburgu uvjeren da razlog tome nije bila najava koncerta proustaškog estradnog pjevača Marka Perkovića Tompsona već bezbjednosti razlozi, odnosno, kako tvrdi, prijetnje nekih Srba koji žive i rade u Austriji.

– Blajburg je jedna od najvećih tajni jugoslavenskog komunističkog režima koji je preduzimao sve vrste akcija i operacija da se ta tema potpuno makne s javne scene, odnosno da se o njoj ništa ne zna i ne govori, te da se ne obilježava. Istina o blajburškoj tragediji bi teško kompromitovala taj sistem, unutar Jugoslavije i u međunarodnim okolnostima – rekao je, između ostalog, Jurčević.

Ove će godine na Blajburgu hrvatske vlasti predstavljati u ime Sabora pod čijim se pokroviteljstvom komemoracija i održava njegov predsjednik Gordan Jandroković, ministar veterana Tomo Medved kao predstavnik premijera i ministar državne imovine Goran Marić kao predstavnik predsjednice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA