“Univerzitetski grad” – mali banjalučki raj

868

Kampus “Univerzitetski grad” je mjesto za rad više stotina nastavnika i saradnika i nekoliko hiljada studenata Univerziteta u Banjoj Luci. Prelijepo mjesto za rad, ali i odmor i šetnju u sjeni velikog drveća u srcu grada.


Istovremeno, ovaj kompleks je odlukom Skupštine Grada dobio naziv Spomenik parkovske arhitekture „Univerzititetski grad“, a njegov sadržaj (objekti, biljke i životinje) je zaštićen kao područje sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Ovaj kompleks je tek treće veće zaštićeno područje u Republici Srpskoj. Posjeduje istorijske, kulturne i prirodne vrijednosti zbog kojih je i dobio zaštitu države.

Nažalost, mnogi građani Banjaluke zaštićeno područje poznaju tek iz automobila u neprekidnoj žurbi.

63586524

Zato pozivaju sve dobronamjernike da se zaustave na trenutak i posjete ovaj mali raj. Odmorite se od gradske gužve, uživajte u zelenilu i miru i saznajte nešto o čudesnom svijetu biljaka i ptica, ali dozvolite da i oni opstanu na ovom području za dobrobit naše zajednice.

59839916

Istovremeno se apeluje na građane da prilikom boravka u zaštićenom području poštuju  mjere zaštite kojima se zabranjuje:

– oštećivanje dendroflore, cvjetnjaka i travnjaka
– sakupljanje listova, plodova, sjemenki i ostalih dijelova biljaka
– kretanje biciklima, motorima, automobilima preko zelenih površina i saobraćajnicama zatvorenim za saobraćaj
– parkiranje automobila na zelenim površinama
– oštećivanje, ugrožavanje i uništavanje parkovskog mobilijara i drugih strukturnih djelova (ograde, kapije, stubovi, rasvjeta i drugo)
– uvođenje pasa (osim pasa vodiča za slijepe) u park i botaničku baštu
– uzemiravanje i lov životinja
bacanje i deponovanje smeća.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA