Doboj: Antifašisti položili vijence (VIDEO)

714

Nekolicina članova udruženja “Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata”, Udruženja “Josip Broz”, te Gradskog odbora SDP-a, položili su vijence i odali počast poginulim borcima i civilima tokom Drugog svjetskog rata. Da odaju počast nisu stigli građani, sto je posebno žao članovima Udruženja.

– Mislim da nije problem u građanima. Možda je problem u ukupnoj koordinaciji i obavještavanju građana da prisustvuju jednoj ovakvoj manifestaciji, s’jedne strane. S’ druge strane mislim da su i lokalne vlasti i druge političke partije trebale da se uključe i da se ovo obilježi na višem nivou – smatra Vesna Seljubac, predsjednik Udruženja “Josip Broz Tito” Doboj.

– Vjerujte da ne znam zbog čega mladih nema, ja bi volio da je ovdje dosta mladih, jer ipak to na mladim ostaje, da l’ je društvo šta je. Po ovom baš i vidimo da i nije pretjerana zainteresovanost za istoriju – mišljenja je Almir Džanić, iz Gradskog odbora SDP-a

Žitelji grada Doboj i okoline su početkom Drugog svjetskog rata, 23. avgusta 1941, krenuli u oružanu borbu protiv fašističkog okupatora. Nemilosrdna borba, trajala je pune četiri godine, a u borbi protiv fašizma poginulo je 4 000 ljudi iz dobojskog kraja.

– Posebno u tom pogledu treba istaći Ozrenski partizanski odred, koji je u to vrijeme u Jugoslaviji predstavljao jedan od najvećih odreda, jer su u Srbiji i CG odredi brojali oko 300 ljudi, a Ozrenski odredje brojao 1.000 sa 800 naoružanih. On je bio izuzetno značajan faktor, jer je Doboj predstavljao jedno sjedište odakle su fašisti pripremali materijal ovdje su bili stacionirani na Usori – priča Bogdan Nikolić, predstavnik Udruženja “Antifašisti i borci NOR-a”.

Oko 150 vagona vojne opreme naoružanja i avionskih bombi koji su pripremane za borbu na Istočnom frontu bilo je smješteno za vrijeme Drugog svjetskog rata u Doboju. U NOR-u je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 650 boraca sa dobojskog područja.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA