Poreska trlja ruke: Javni prihodi u porastu

959

Poreska uprava Republike Srpske je na račun javnih prihoda Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine prikupila 775 miliona KM ili 71,1 milion KM više nego u istom periodu 2016, čime je nastavljen snažan rast javnih prihoda u Srpskoj, saopšteno je iz Poreske uprave.


Od januara do aprila je, kada je riječ o direktnim porezima, prikupljeno 179,2 miliona KM, što je za 12,8 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Najveći rast kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 77,2 miliona KM ili 11 odsto više.

– Rast je zabilježen i kod prihoda od poreza na dobit, kojih je prikupljeno za 4,7 miliona KM ili pet odsto više – navodi se u saopštenju i napominje da je značajan rast naplate ostvaren i kod poreza na nepokretnosti, kojeg je u prva četiri mjeseca naplaćeno 3,6 miliona maraka više nego u uporednom periodu.

Po osnovu doprinosa prikupljena su 451,4 miliona KM, što je za 31 milion KM više nego u istom periodu prošle godine.

– Doprinosi za Fond PIO naplaćeni su u iznosu od 250,3 miliona KM ili za 14 miliona KM, dok su doprinosi za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeni u iznosu od 167,7 miliona KM ili za 14,6 miliona KM više nego u istom periodu lani – navodi se u saopštenju.

Rast prihoda zabilježen je i kod doprinosa za Fond dječje zaštite i Fond za zapošljavanje od po sedam odsto, dok je za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom prikupljeno 19 odsto više prihoda.

Kod ostalih javnih prihoda zabilježena je naplata od 140 miliona KM, što je za 28,5 miliona KM ili 26 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine.

Najveći rast bio je kod prihoda od taksi i naknada, kojih je naplaćeno za 25,1 milion KM ili 38 odsto više nego u uporednom periodu.

Značajan rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je i kod naknada za priređivanje igara na sreću, kojih je prikupljeno za 1,3 miliona KM ili 19 odsto više, te kod kazni kojih je naplaćeno za 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Manja naplata zabilježena je kod koncesionih naknada koje su u prva četiri mjeseca naplaćene u iznosu od 15,5 miliona KM, što je za 4,3 miliona KM manje nego u uporednom periodu.

– Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, to jeste vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu – objašavaju iz Poreske uprave.

Kada je riječ o zaostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva četiri mjeseca ove godine naplaćeno je 4.455.051 KM, što je smanjenje za 1,1 milion KM.

– Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara – pojasnili su iz Uprave.

U prva četiri mjeseca ove godine na području Republike Srpske registrovano je 389 poreskih obveznika-pravnih lica i 873 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 79 poreskih obveznika-pravnih lica i 424 poreska obveznika-preduzetnika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA