Znate li šta je krav maga? (VIDEO)

1041
Kako biste se odbranili na ulici ukoliko bi vas neko iznenada napao? Pitanje je to o kojem rijetko ko razmišlja. Oni koji su razmišljali, odlučili su se da krenu na treninge krav mage.

Riječ je o vještini je to koja upravo za cilj ima naučiti polaznike osnovama samoodbrane. Krav maga obučava pojedinca za samoodbranu, samozaštitu, borilačkim i borbenim vještinama, kao i vještinama zaštite drugih, a sve na jedinstven i sveobuhvatan način.

Pojedini Dervenćani treniraju ovu vještinu zbog poboljšanja kondicije, dok drugi ističu da su
ljubitelji borilačkih vještina.

– Ja sam to rekreativno, čisto da se malo rekreiram, nisam ja nekakav borac ili nešto. Jednostavno malo rekreacije, ali kasnije mi se svidjelo, pa sam ostao aktivan. Negdje u većoj sredini, mislim da je korisno izuzetno. Gdje sam studirao imao sam nekih loših iskustava, gdje sam to vidio da bi bilo korisno i dobro znati – rekao nam je Siniša Kuzmanović, polaznik krav mage.

Njegov klupski kolega ima takođe riječi hvale.

– Drugačije je to, kada mi to radimo na treningu i kada bi se našao u pravoj situaciji, ali mislim da bi pomoglo mnogo. Sviđa mi se atmosfera ovdje, pored ovog ja i tek vondo treniram još, ali eto kako sam rekao čuo sam od druga i svidjelo mi se. Šta je zanimljivije tekvondo ili krav maga? Pa na jednu ruku, krav maga, odlična je atmosfera ovdje – dodao je Sergej Bjelošević.

Krav maga svoje porijeklo vuče iz dalekog Izraela, tamo se koristila godinama unazad, a sve je prisutnija i u Evropi. Dušan Dakić jedan je od nekolicine trenera ove vještine u Srpskoj, koja je u našoj zemlji prisutna od 2009 godine.

– Krav maga uzima iz svega po nešto , još neke svoje stvari dodaje, da bi se prilagodila realnim uslovima. Inače, jesam iz borilačkih sportova, 12 godina sam se bavio karateom, na neki način još i to se na fakultetu slučajno desilo da je moj cimer trenirao, otišao sam da vidim šta je, svidjelo mi se i ostao sam u tome – priča Dakić.

Dušan ističe da je vrijedno trenirao dugi niz godina, a zatim i stekao licencu za trenera. Za sada treninge vodi u Prnjavoru i Derventi, ističe da se i nekolicina dama odlučio za treninge krav mage, kaže treninzi su korisni svima, jer nikad se ne zna u kakvoj situaciji se možemo naći.

– Nema takmičarskog dijela, ali se takmičimo sami među sobom, znači svaki put sebi neke ciljeve postavljamo. Najosnovnije od opreme, vidite mi smo u hlačama, možete doći i u čizmama, jer radimo kako nas može zadesiti na ulici, nikad nećete biti u šorcu, neke idealne uslove, tako da radimo neke drilove gdje se radi u običnoj odjeći, jakni, cipelama,u svim uslovima radimo. Od ostale opreme trebaju štitnici za genitalije, za zube, rukavice, jer se rade sparinzi – dodaje Dakić.

Svaki trening počinje zagrijavanjem, potom se rade vježbe snage, a onda se stvara stresna situacija, jer se pod stresom drugačije ponašamo, priča Dušan i dodaje da postoje različiti nivoi ove vještine. Kroz sve nivoe provlače se isti potezi, s’ tim da se u višim nivoima dodaju i određene otežavajuće okolnosti.

Iako Krav maga u sebi sadrži elemente rvanja, parterne i udaračke tehnike, ona nije takmičarski sport. Poznata je po svojim izuzetno efikasnim i brutalnim kontra napadima, koja se obučava u elitnim specijalnim jedinicama širom svijeta.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA