Željeznice: Bez kazni “bundžijama”, stižu novi pravilnici

541

Nema ukidanja satnica niti pokretanja disciplinskih postupaka protiv radnika “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS) koji su u danima protesta blokirali prugu, zaključeno je danas na sastanku Uprave ŽRS-a i predstavnika šest sindikalnih organizacija. Na sastanku je zaključeno da u naredna dva dana bude usaglašen tekst novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i novi Pravilnik o radu.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je novinarima da je sa Upravom usaglašen veliki broj pirimjedbi na nove pravilnike, te da bi u naredna dva dana trebalo da budu riješeni problemi koji se, između ostalog, odnose na višak radnika.

Marin je naveo da neće biti pokretanja disciplinskih postupaka protiv radnika koji su protestovali u martu, kao ni ukidanja satnica, dok će se odsustvo odbiti od godišnjeg odora ili preraspodjelom narađenih sati.

– S obzirom na najavljenu izmjenu Zakona o PIO, nadamo se da će u prvi mah biti riješen sav viška radnika. Na osnovu sadašnjeg zakona, već imamo ljude koji ispunjavaju uslove za penziju, a koju ne mogu da ostvare jer im nisu uplaćeni doprinosi – rekao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ocjenjuje da će konačni tekst novih pravilnika biti usaglašen u četvratak, 14. aprila, u Banjaluci nakon Skupštine akcionara ŽRS-a.

– Tražili smo da se uradi metodologija razdvajanja preduzeća da bi znali šta čini operatera, infrastrukturu, te zajedničke poslove i da bi utvrdili koja radna mjesta trebaju tim poslovima i koliki je broj izvršilaca, dok bi tek u zadnjoj fazi po tim kriterijumima mogli da zamo ko je tehnološki višak i kako ga zbrinuti – rekao je Cvjetković.

On je izrazio zadovoljstvo što sindikati aktivno učestvuju i daju svoje prijedloge i sugestije.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić naveo je da su radnici u radionicima najviše oštećeni novom sistematizacijom, jer su ukinuta neka neophodna radna mjesta, dok su ostala sa visokom stručnom spremom a koja nisu potrebna.

On je rekao da su sindikati dobili uvjeravanja od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Željke Cvijanović da će kroz jedan zakonski akt biti riješen problem najavljenog viška radnika, njih 300, koji bi bili penzionisani.

Predstavnici Uprave nisu dali izjavu za medije nakon sastanka koji je trajao pet časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA