Zašto saditi lavandu?

1495

Lavanda ima prelijep miris i prekrasnu boju, ljekovita je i korisna, a pošto je, praktično, neuništiva i laka za uzgajanje, nema razloga da se ne nađe u vrtu.


Miris je odbojan komarcima, a pošto brzo buja i lako se razmnožava treba je posaditi duž puta, pored klupe, ispod prozora, kraj vrata.

Pošto je zimzelena poludrvenasta biljka žbunastog oblika, visine od pola metra, lavanda je pogodna za formiranje niskih živih ograda, ili bordura oko leja.

Odlično podnosi orezivanje, listovi su srebrnkasti i izuzetno aromatični, cvjetovi ljubičasti (koji se pojavljuju od juna do avgusta), pa je treba kombinovati sa jarko zelenim biljkama. Izgledaće poput mozaika ukoliko se sadi naizmjenično sa ukrasnim travama.

Lavanda odlično podnosi naše klimatske uslove. Najbolji period za sadnju je proljeće, april i maj, ali treba voditi računa o tome da zemljište bude dobro drenirano. Lavandi nikako ne odgovara vlažna zemlja. Ukoliko se gaji u saksiji, na dno treba staviti drenažni sloj šljunka, jer voda ne smije da se zadržava.

Na početku, nakon sadnje, treba je redovno zalijevati, a tokom ljeta će dobro podnositi sušu. Zimi je ne treba zalijevati. Može da podnese izuzetno jak mraz ukoliko je zemlja suva, dok u vlažnom tlu korijen hoće da se smrzne. Treba je zaštititi od vjetra i pružiti joj mnogo sunca.

Cvjetovi lavande lako se suše, a treba ih ubrati odmah nakon otvaranja pupoljaka i, u što kraćem roku, u svežnjevima okačiti da se suše na vazduhu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA