Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja (VIDEO)

953

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vascijeli srpski rod, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, u Vaskršnjoj poslanici. Osvrnuo se patrijarh i na druge probleme koji muče današnjeg čovjeka i vode ga stranputicom.

Draga braćo i sestre,

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, praznik vjere, života i svakog blagoslova Božjeg. Sva naša vjera je u Vaskrsu i Vaskrs u vjeri. Otuda sveti apostol Pavle, učitelj naroda, koga slobodno možemo nazvati i najvećim propovjednikom Vaskrsenja, Hristovog i našeg, jasno kaže: “Ako Hristos ne ustade, uzalud vjera vaša”, a odmah potom dodaje: “Ali je Hristos ustao iz mrtvih, te postade Prvenac onih koji su umrli”. Vera u Vaskrsenje Hristovo suština je apostolske propovijedi i učenja, temelj Crkve, njenog bogosluženja i bogoslovlja.

Veliki ruski starac, sveti Serafim Sarovski, tokom čitave godine je sve hodočasnike u svom manastiru pozdravljao riječima: Hristos vaskrse, radosti moja! Da bismo to duhovno stanje dostigli, po riječima svetog vladike Nikolaja “moramo svojim životom cjelivati Raspeće Hristovo, ne radi običaja već kao svoje sopstveno, i rane Njegove kao svoje rane”.

Sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svijet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa. Kada to kažemo, imamo na umu podatak da i u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi. Čedomorstvo je svagda i svugdje, pa i u našem narodu, smrtni grijeh koji vapije nebu. Prestanimo ubijati svoju sopstvenu djecu u utrobi! I ona imaju pravo na život i na vaskrsenje. Pitamo se gdje su vajni “borci za ljudska prava” da zaštite najslabije, a to su još nerođena djeca u utrobi svojih majki. Izađimo, braćo i sestre, iz zemlje grijeha i smrti, kao starozavjetni Izrailj iz Egipta, i Bog će nas blagosloviti svakim blagoslovom duhovnim, da bismo bili Narod Boga Živoga. Neka radosni plač novorođene djece nadjača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija – i sav svijet – ponovo postane velika Kolijevka! Vratimo se vjeri u život, vratimo se Vaskrsenju!

Draga braćo i sestre, sveta Pravoslavna Crkva je naša duhovna Majka. Ona brine o svojoj djeci bez obzira na to gdje ona žive i raspinje se sa svojim sinovima i kćerima da bi svi zajedno dostigli u Vaskrsenje. Radujmo se sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov! Sveti starac Sofronije (Saharov) kaže da držanje zapovijesti Božjih razapinje u nama starog čovjeka i vaskrsava novoga, sazdanog po liku Boga, Tvorca i Spasitelja našega. Sveti Vasilije Veliki takođe, u istom duhu, govori o preobražavajućem značaju posta i kaže da anđeli Božji zapisuju imena onih koji drže cio Veliki post jer se oni tim postom odriču zemaljskog i prolaznog da bi zadobili vječno i neprolazno, a to je vaskrsenje. Držeći zapovijesti Božje, mi izražavamo i potvrđujemo svoju ljubav prema Hristu, ali i prema svojim bližnjima.

Današnji svijet je uveliko prihvatio drugu filosofiju, filosofiju širokog puta koji vodi u propast. Hrišćanske vrline pokušavaju se zamijeniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog Istoka. Sve lažne religije i parareligije, filosofije i lažne filosofije, ideologije i moderne mitologije i same robuju smrti i ljudska bića osuđuju na smrt ukoliko vjeruju da je čovjek “biće za smrt”, a ne biće za život vejčni, pogotovu pak ukoliko podstiču ljude na ubistva i samoubistva, trenutna (u ratu i u krvavim “mirnodopskim” obračunima) ili produžena (razuzdanim življenjem u svakom poroku, osobito robovanjem drogi). Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlim, grijeh pak, po riječima svetog starca Pajsija Svetogorca, nečim modernim i prihvatljivim. Omladini se umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta. Velika je odgovornost Crkve, ali i svih prosvjetnih institucija ove zemlje, jer treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja. Poučavajmo djecu da budu slična jevanđelskom mladiću koji je pitao Gospoda: “Šta da radim da bih zadobio život vječni?” A taj mladić je od Hrista dobio odgovor: “Drži zapovijesti!” Eto puta spasenja, eto vaskrsenja!

Očinski pozivamo sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve da se vrate u njeno okrilje. Strašan je grijeh raskola i jeresi. Po svetim Ocima, ni mučenička krv ga ne može oprati. Oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja!

Vaskršnjim pozdravom pozdravljamo svu našu duhovnu djecu u Otadžbini i rasijanju i molimo se da Vaskrsli Gospod svima daruje radost Vaskrsenja. Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom dijelu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga Pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi. Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti.

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vascijeli srpski rod, kako su govorili naši narodni pjesnici. Daj Bože da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vjere u pobjedu dobra nad zlom! Neka Vaskrsli Gospod, Pobjeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro Svome Narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg vijeka, radost vaskrsenja i vječnoga života!

Hristos vaskrse!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA