Vaskrs i Uskrs ujedinili Prijedorčane (VIDEO)

871

Veselo je bilo juče na prijedorskom Malom gradskom trgu. Ovo je jedna od rijetkih godina kada se Vaskrs i Uskrs slave istog dana, pa je to ujedinilo prijedorske pravoslavce i katolike, koji su se okupili na jednom mjestu kako bi proslavili Hritovo vaskrsenje.

– Vaskrs je najveći praznik Hrišćana. Kao što se kaže u Svetom pismu “da Hristos ne usta, uzalud naša vjera”. Dakle, Hristos je ustao iz mrtvih, pobijedio smrt i smrt učinio ništavnom za njega. zato je ovo veliki dan za nas Hrišćane – rekao je protojerej stavrofor Ranko Maletić.

– Ovo je zapravo Hristova želja. Prije odlaska sa ove zemlje, Isus je molio za jedinstvo svih svojih sljedbenika. Razjedinjenost sigurno nije volja Božija – dodao je Marko Vidović, župnik.

– Ovo je prelijepa prilika za pobožno druženje, da se upoznamo, a i više zavolimo – mišljenja je Mihail Stahnek, grkokatolički sveštenik.

Na proslavi Vaskrsa, odnosno Uskrsa bio je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice, Husein efendija Velić. Kako kaže, svi živimo u istom gradu i moramo biti jedinstveni svakog dana, ne samo za vrijeme praznika.

– Ovo je veliki trenutak i veliki blagdan. Odazvao sam se pozivu organizatora i čestitao svim vjernicima ovaj veliki blagdan, uz želju da se u miru i sa najbližima provedu praznici – kazao nam je Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice, Prijedor.

Hrišćani su svoje običaje i tradiciju predstavili kroz šarena jaja i ručne radove koji su bili izloženi na štandovima. Prema ocjeni stručnog žirija najljepše našarano jaje imala je Župa Svetog Josipa, a najljepšu vaskršnju korpu Udruženje Ukrajinaca.

– Ovdje smo donijeli drvena jaja i jaja od stiropora. Ono što je najinteresantnije jeste jaje vezeno biserima – objasnio nam je Štefan Stahnek, predsjednik Udruženja Ukrajinaca “Kozak”, Prijedor.

– Nas nekoliko je u ime katolika prijedorske regije izložilo jaja, koja su simbol novog života. Imamo i jedno janje koje je napravljeno od tijesta i koje simboliše Isusa, koji je žrtveno janje, koji je za nas žrtvovan – dodala je Mariela Skeja, Prijedor.

Prijedor je grad mira, suživota i tolerancije. To se moglo vidjeti i na jučerašnjoj manifestaciji, koju je organizovao Informativno – poslovni centar “Kozarski vjesnik” uz podršku grada.

– Na ovaj način želimo i političarima da pošaljemo poruku i da im kažemo da od njih očekujemo da oni nama šalju svakodnevno ovakve i slične poruke – Zoran Sovilj, direktor IPC “Kozarski vjesnik”, Prijedor.

– Iz Prijedora šaljemo poruke o potrebi druženja i uzajamnog poštovanja – dodao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Slavlje je upotpunio bogat kulturno-umjetnički program. Nastupili su Kud “Milan Egić” iz Brezičana, KUD “Kozara” i članovi Udruženja Ukrajinaca “Kozak”.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA