Umro glumac Relja Bašić (VIDEO)

1190

Veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić preminuo je sinoć u Zagrebu u 87. godini života.

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3 700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim, osnovao je i trideset godina vodio putujuće pozorište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao “gospodin Fulir” iz legendarnog filma Kreše Golika “Ko pjeva zlo ne misli”.

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle.

Godine 1955, pri kraju studija reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga sa istaknutim režiserima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenela je Hina.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i režiser djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Džo Eg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i režiser ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

Za svoj umjetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA