Trebinje ugostilo Kongres hirurga (VIDEO)

940
Više od 200 uglednih hirurga iz RS i regiona okupilo se u Trebinju, kako bi razmijenili nova
iskustva i znanja iz ove oblasti medicine. Jedan od ciljeva redovnog godišnjeg Kongresa hirurga bio je i da se ukaže na najznačajnije probleme sa kojima se susreće hirurgija.

Prema riječima učesnika ovog skupa, nedostatak novca najveća je prepreka razvoju hirurgije u gotovo svim zemljama regiona. Zbog toga je neophodno da ovoj grani medicine nadležne institucije u svakoj zemlji posvete više pažnje.

– Mislim da Ministarstvo i nadležne institucije, koje se bave ovom problematikom, moraju da vode računa o adekvatnoj tehničkoj opremljenosti, a i svakako kadrovskoj, znači, opremljenosti svih hirurških službi širom RS, počev od Banjaluke, pa do Trebinja i dalje – mišljenja je Radmil Marić, predsjednik Asocijacije hirurga RS.

– Koliko smo mi u prilici da pratimo savremene tokove, to je direktno zavisno od sredstava koja država izdvaja da bi nas opremili odgovarajuće, da možemo koristiti najnoviju tehnologiju, itd. Međutim, možda zvuči malo neobično, ali naši hirurzi su izuzetno edukovani, i veoma sposobni, da mogu čak i tamo gdje ne postoji maksimalna tehnička opremljenost pružaju pacijentima maksimum u datim okolnostima – smatra Nebojša Stanković, predsjednik Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva.

Pored tehničke opremljenosti, neophodno je da se hirurzima omogući dodatno usavršavanje, razmjena iskustava i sticanje novih znanja iz ove oblasti. Do sada su hirurzi na kongrese i dodatne edukacije odlazili najviše zahvaljujući dobroj saradnji hirurških udruženja.

– Hirurzi posebno izuzetno vode računa o svojoj kontinuiranoj edukaciji, a to znači jedna ozbiljna razmjena znanja i iskustva, jer hirurzi uvijek uče, ne samo na svojim iskustvima, već i na iskustvima drugih, vječiti učenici svojih i tuđih iskustava – rekao nam je Nebojša Stanković, predsjednik Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva.

– Što se tiče nas hirurga, mi se trudimo da pratimo sva ona saznanja i sve one tehnike koje su uvriježene i standardizovane u ovom dijelu Evrope i u svijetu, za dobrobit pacijenata i za naš adekvatan rad – naglasio je Slobodan Prtilo, član Hirurškog odjeljenja Bolnice Trebinje.

Stanje hirurgije u RS na kongresu je ocijenjeno kao zadovoljavajuće, naročito kada je riječ o savremenim metodama liječenja. Ipak, potrebno je, kažu, još mnogo ulaganja da bi ova grana medicine ostvarila veći napredak i da bi se stvorili uslovi za bolje hirurško liječenje pacijenata, koje je, kako kažu ljekari, izuzetno skupo.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA