Tenzija između Hrvatske i Slovenije ne popušta

1099

Ne popuštaju tenzije između Hrvatske i Slovenije zbog primjene evropske uredbe o sistemskoj kontroli spoljne granice EU.

To i dalje stvara velike gužve na graničnim prelazima između dveju država, koje bi, kako se strahuje, mogle ugroziti turističku sezonu na hrvatskom dijelu Jadrana.

Dok premijer Andrej Plenković smatra “neodrživim stanje” sa dugim čekanjima na graničnim prelazima ka Sloveniji s nadom da će se uskoro naći racionalno rješenje, njegov slovenački kolega Miro Cerar poručuje da će zvanična Ljubljana nastaviti sa sistemskim kontrolama i da će samo povremeno primjenjivati blaže varijante.

– Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na nivou Evropske unije, dakle s Komisijom, s Savjetom, s drugim državama članicama, kao i direktno sa Slovenijom – rekao je Plenković na marginama manifestacije “Tjedan EU fondova”.

On je još jednom podsjetio da pooštravanje uredbe o Šengenu, koja je, kako tvrdi, na neki način nametnuta zbog prijetnji terorizmom u brojnim državama članicama, sistemske kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, postoji mogućnost da ona bude derogirana, odnosno da se sa sistemskih kontrola prijeđe na ciljane.

To su, dodao je, Hrvatska i Mađarska već uradile, te se očekuje da Slovenija uradi isto.

Prema njegovim riječima, međutim, Slovenija to nije uradila u mjeri i na način kako je to učinila Hrvatska.

– Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je ekonomija važna, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni – istakao je premijer.

S obzirom na to, dodao je, da Hrvatska od turizma u BDP-u učestvuje sa otprilike 18 posto, učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje riješi.

– Mislim da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani – kazao je Plenković i dodao da je pripremljena cjelovita dokumentacija sa tačno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prelazima.

Plenković je ponovio da je za Hrvatsku aktuelno stanje neodrživo.

S druge strane, međutim, slovenački premijer Cerar poručuje da će Slovenija nastaviti sistemske kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom i samo će povremeno sprovoditi blaže ciljane, zavisno od procjene rizika i dužine čekanja.

Na to Sloveniju, kazao je Cerar, obavezuju izmjene šengenske urede.

– To je uredba Evropske unije koju Slovenija poštuje, a poštovaće je i ubuduće – kazao je Cerar u slovenačkom parlamentu.

Slovenački premijer je ukazao da je cilj sistemskih kontrola na graničnim prelazima s Hrvatskom u skladu je s uredbom EU radi povećanja bezblednosti i sprečavanja ostalih krivičnih dlela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti.

Slovenija se za primlenu te uredbe temeljno pripremila, a jednako kao i hrvatska vlada unaprijed je obavjestila Evropsku komisiju o negativnim posljedicama.

U protivnom Slovenija bi mogla ispasti iz Šengenskog prostora, istakao je Cerar i dodao da je strateški interes njegove zemlje da bude u krugu najpovezanijih država EU, u Šengenu i Evropskoj monetarnoj uniji.

To je, kazao je, politika koju je donio ovaj parlament, rekao je Cerar te zapitao: “Šta je to što vi želite, da se vratimo na Balkan?”

Govoreći o žičanim ogradama postavljenim na granici prema Hrvatskoj 2015, Cerar je rekao da je to bila nužna privremena mjera kako bi se spriječili ilegalni prelazi jer je ondašnja hrvatska vlada “ciljano” i “nekontrolirano” dopuštala prelaz velikog broja nelegalnih migranata u Sloveniju.

Cerar je kazao i da je njegova vlada spremna na sve eventualne scenarije migrantske krize, ali smatra da Slovenija mora ostati zemlja s humanitarnim pristupom prema izbjeglicama.

Vlada na granici s Hrvatskom planira i dva moguća privremena prihvatna centra, rekao je, ali je dodao da zbog ograničenih kapaciteta prihvata i integracije Slovenija je spremna primiti samo nekoliko stotina izbjeglica koji bi u Sloveniji mogli da ostanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA