Suđenje specijalcima: Dokazi prikupljeni mimo pravila!

1947

Tokom istrage o pljački 616 548 KM iz blindiranog kombija “Sector securitya”, napravljen je veliki broj propusta, a pojedini dokazi su prikupljeni i čuvani mimo svih pravila kriminalističko-tehničke struke!

To je, u Okružnom sudu u Banjaluci, izjavio balističar Federalne uprave policije Bruno Franjić koji je ispitan kao vještak odbrane na suđenju specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksadru Popoviću i civilu Olegu Bandi, optuženim za spektakularnu pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Iznoseći svoj nalaz i mišljenje Franjić je rekao da čaure i drugi dokazi koji su pronađeni na mjestu pljačke nisu fotografisani u skladu sa pravilima, što se vidi prostim uvidom u foto-dokumentaciju sa uviđaja.

– Nisu fotografisana dna čaura, kako bi se vidjele njihove oznake, a pojedine fotografije su sačinjene bez razmjernika, što je veliki propust jer se bez njega ne može odrediti dužina čaure. Vidi se i da su najmanje dvije čaure pomjerane prilikom fotografisanja – rekao je Franjić.

Još propusta

Prema njegovim riječima slični propusti napravljeni su i u foto-dokumentaciji uviđaja na Kozari, gdje su pronađene zakopane automatske puške koje su korištene u pljački.

– Ni one nisu fotografisane u skladu sa pravilima, jer postoje samo grupne, ali ne i pojedinače fotografije pušaka. Takođe, ručni bacač “zolja” koji je pronađen na mjestu pljačke različito je označen u zapisniku o uviđaja i na fotografijama. Sličan propust je napravljen i sa pištoljem jer je na jednoj fotografiji označen kao “CZ 999”, a na drugoj kao “CZ 999 scorpion”, što su dva različita pištolja – pojasnio je Franjić.

On je ocijenio i da su ranija svjedočenja inspektora i krim-tehničara CJB Banjaluka, koji su radili uviđaj, puna netačnih navoda i grešaka. Oni su, između ostalog, tvrdili da dno čaure nisu fotografisali da ne bi došlo do kontaminacije tragove, pa je Franjić u sudnici demonstrirao kako se čaure mogu pomjeriti, fotografisati i staviti u dokaznu vrećicu, a da tom prilikom ne dođe do kontaminacije tragova.

O. Matavulj

Suđenje specijalcima: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Suđenje specijalcima MUP-a RS: Banka naplatila novac, ne zna se ko je oštećen!?

Suđenje specijalcima MUP-a RS! U kombiju bilo dva miliona maraka!

Nastavljeno suđenje specijalcima MUP-a: Ukrali “samo” trećinu novca!

Odbrana osporavala dokaze tužilaštva

Odbrana tvrdi da su tužilački dokazi nezakoniti

Specijalce otkrili amaterski ostavljeni tragovi

Počelo suđenje specijalcima! Inđić do detalja ispričao plan pljačke blindiranog kombija!

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA