SRNA proslavila 25 godina rada i postojanja (VIDEO)

1555

Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) danas je obilježila krsnu slavu i 25 godina postojanja i rada, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, kao i brojne druge ličnosti iz političkog i javnog života Srpske.

Na rođendan ali i krsnu slavu u SRNI su se sjetili i svojih najstrarijih radnika. Jedan od njih je i Nevenko Erić, dopisnik iz Istočnog Sarajeva. Prisjetio se svojih početaka u SRNI, ali i iskustava koja je stekao tokom dugogodišnjeg rada.

– Svaki početak je naravno težak, ali i prijatan. Kad stvarate nešto novo, tada se stvarala SRNA, stvarala se Republika Srpska i posebna je čast znati da ste učestvovali u tome i da ste bili dio svega toga. Naravno, novinarska profesija ima svoju težinu i u današnjem vremenu nosi neke druge teškoće, ali uvijek je to jedno lijepo zanimanje, zanimljivo – rekao je Nevenko Erić.

Zahvaljujući angažovanom i predanom radu Srnin dnevni generalni servis danas sadrži i do 300 vijesti i drugih novinarskih formi. Da su se uveliko modernizovali potvrđuje i da imaju foto, fono i video-servis koji upotpunjuju ponudu Srne.

– U cjelini sam zadovoljan, ali mislim da uvijek može bolje. Ja se nadam da ćemo sa ovim tehničkim unapređenjem moći da poboljšamo uslove i za rad novinara, da doprinesemo i da njihov rad u budućnosti u profesionalnom smislu bude kvalitetniji – dodao je direktor “SRNE” Nikola Deretić.

Za svoj rad, Srna je odlikovana Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem i Ordenom Njegoša prvog reda. Rad Agencije posebno su pohvalili prvi ljudi Srpske.

– Ona je zajedno rasla i razvijala se sa Republikom Srpskom o pokazala je svima u ovom vremenu jednu važnu činjenicu za novinarstvo, a to je da bude na pravom mjestu, da odgovori na pet najvažnijih pitanja vezanih za događaje u novinarstvu i mislim da je ostvarila jednu značajnu društvenu funkciju – kazao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Novinska agencija SRNA osnovana je 7. aprila 1992. godine u Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao prva srpska novinska agencija u BiH. Odlukom Vlade Republike Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

M. Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA