Sport Klub: Dostupan ili svima zabranjen

2070

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK BiH) Predrag Kovač razgovarao je u Mostaru s predstavnicima telekom operatera HT Mostar i drugim nosiocima dozvola za pružanje usluga, gdje je raspravljano o nezakonitom pokušaju stvaranja monopola na tržištu BiH s emitovanjem kanala Sport Kluba koji trenutno jedino reemituje Telemach.

Savjetnik direktora za nepokretnu mrežu HT Mostar Zdenko Rozić istakao je kako su problemi nastali nepoštovanjem zakona i propisa Agencije.

Problem nezakonitosti pružanja audio vizuelnih medijskih usluga na tržištu se prvenstveno ogleda u zloupotrebi vladajućeg položaja prilikom distribucije sportskih kanala.

Korišćenje rupa u propisima

Konkurencijski savjet i Regulatorna agencija za komunikacije imaju ista stajališta, ali koriste se brojne rupe u propisima.

Upozoreno je na konkretan primjer kršenja Zakona o konkurenciji i nepoštivanja odluka Konkurencijskog savjeta BiH od vlasnika Sport Klub TV kanala.

Bez obzira na to što je Konkurencijski savjet konstatovao kršenje Zakona o konkurenciji i svojim odlukama iz 2013. i 2015. godine kaznilo Sport Klub i povezana društva, a potom i naložilo da se svim zainteresovanim operaterima ponude uslovi koji imaju Telemach i Total TV, još uvijek krajnji korisnici konkurencijskih operatera nemaju mogućnost praćenja tih sportskih sadržaja.

Platili 250 000 KM kazne

Od RAK-a su iz HT Mostar zatražili da naloži prekid distribucije TV kanala Sport Klub do konačnog regulisanja stanja, odnosno, sprovođenja odluke RAK-a BiH, koji je naložio da se drugim operaterima omogući emitovanje ovih kanala.

Uprkos kazni od 250 000 maraka to se nije desilo.

– Time bi se omogućilo da svi zainteresovani kablovski i IPTV operateri mogu imati sadržaj po tržišnim, jednakim, i nediskriminišućim uslovima, te ih mogu ponuditi svojim krajnjim korisnicima – objasnio je Rozić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA