Službena putovanja funkcionera RS devet miliona KM?

1053

Službena putovanja i smještaj funkcionera RS koštali su nas 9 257 722 maraka! Služba predsjednika, Narodna skupština i Vlada Republike Srpske ovu sumu su potrošili u posljednje dvije godine. Ko su “najskuplji” ministri? Ko krije podatke o službenim putovanjima? Ko ne popunjava uredno putne naloge?

Uprkos zvaničnim brojkama Glavne službe za reviziju javnog sektora, podaci o službenim putovanjima aktuelne vlasti u RS i dalje su nepotpuni.

Služba za reviziju javnog sektora RS još nije završila sav posao za 2016. godinu, a pojedina ministarstva odbila su novinarima CAPITAL-a da dostave podatke o putovanjima ministara i njihovih pomoćnika ili su ti podaci u najvećem broju slučajeva bili nepotpuni (bez informacija o dnevnicama, troškovima javnog prevoza, reprezentacijama).

Generalni sekretarijat Vlade RS, 16 ministarstava, Narodna skupština RS i Služba predsjednika RS potrošili su tokom 2015. i dijelom 2016. godine 9 257 722 KM na troškove smještaja i putovanja. Istovremeno, podaci koji su dobijeni iz ovih ustanova govore da su ministri, predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine RS, kao i članovi skupštinskih odbora, za dvije godine potrošili svega 235 881 KM na službena putovanja.

vlada

Prema podacima koje su nekim medijima dostavili, najveći trošadžija je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić koji je sa svojim pomoćnicima za dvije godine potrošio 96 327 KM na službena putovanja. No, republička revizija je ustanovila da je ovo ministarstvo za dvije godine potrošilo duplo više para odnosno 196.385 KM, što znači da su razliku od sto hiljada maraka za dvije godine potrošili ostali radnici ovog ministarstva.

Tako je i u ostalim resorima, ali su cifre i razlike daleko radikalnije. Bogdanić se dnevnica odrekao u humanitarne svrhe, u korist porodice Gojić iz Doboja.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS
Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević putovao je tokom 2015. godine u Rusiju, Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, dok je “u zemlji” boravio u Novom Gradu, Foči, Ugljeviku, Višegradu, Šamcu, Pelagićevu, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Modriči, Kulašima i Hašanima, a putovao je i na sastanke u Sarajevo i Brčko.

U toku 2015. godine izdvojeno je ukupno 3 301 KM za njegova službena putovanja. Godinu dana kasnije Malešević je putovao u Brisel, Izrael, Švajcarsku, Srbiju i Hrvatsku, a posjetio je i Šamac, Bijeljinu, Teslić, Pale, Foču, Istočno Sarajevo, Višegrad, Lopare, Ljubinje. Za ta putovanja izdvojeno je 5 407 KM. Tokom dvije godine Maleševićevi pomoćnici potrošili su 8 368 KM na službenim putovanjima; ukupni dvogodišnji troškovi Maleševića i njegovih pomoćnika iznose 17 077 KM, navodi se u podacima koji su portalu Capital.ba dostavljeni iz ministarstva.

Revizori su, sa druge strane, konstatovali da je ovo ministarstvo samo u 2015. godini na putovanja i smještaj potrošilo čak 2 492 642 KM i po tome je Maleševićev resor apsolutni rekorder. U ovaj iznos uračunati su, između ostalog, troškovi svih osnovnih i srednjih škola u RS.

Najviše zamjerki Ministarstvu finansija RS

Новац КМ_440499259

Nešto manje para, tačnije 2 253 092 KM, potrošilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u 2015. godini i to je 12 odsto više u odnosu na odobrena sredstva. Za putovanje i smještaj u zemlji izdvojeno je 283 276 KM, putevi u inostranstvo koštali su 116 124 KM, dok je 1 836 965 KM potrošeno na gorivo za 745 automobila.

U MUP-u nisu željeli da odgovore koliko su putovanja Lukača i njegovih pomoćnika koštala građane RS, a sam Lukač je rekao da će o svemu tome “pisati u izvještaju o radu MUP-a”.

– Bio bih potpuni laik kada bih rekao gdje sam se, kada i s kime sastajao. To javnost ne treba da zna. Što se tiče troškova putovanja oni će se naći u Izvještaju o radu MUP-a i tu ćete moći sve da saznate – kratko je rekao Lukač.

1

Najviše primjedbi na troškove nastale na službenim putovanjima revizori su uputili Ministarstvu finansija RS.

U izvještaju za 2015. godinu stoji da su se troškovi nepropisno obračunavali, da su se putni nalozi nedosljedno pravdali, da su se dnevnice obračunavale za puno vrijeme trajanja službenog puta u inostranstvo bez navođenja časa prelaska državne granice i da su na pojedinim nalozima priznati hotelski računi u punim iznosima iako je na pojedinačnim stavkama računa naznačeno da je veći dio troškova hotelskog smještaja zaveden na ime drugih osoba.

Sve te zamjerke revizori su ponovili i naredne godine. Tokom 2015. i 2016. godine Tegeltija i njegovi pomoćnici potrošili su 39 479 KM, dok je revizija utvrdila da je u istom periodu, na nivou cijelog ministarstva, za službena putovanja i smještaj isplaćeno 279 811 KM. Struktura tih troškova izgleda ovako:

Troškovi                                             2015. godina                                 2016. godina
Dnevnice u zemlji                                 17.154 KM                                     13.659 KM
Dnevnice u inostranstvu                        21.484 KM                                     23.114 KM
Smještaj i ishrana u zemlji                    12.713 KM                                       9.411 KM
Smještaj i ishrana u inostranstvu           47.901 KM                                     23.146 KM
Gorivo                                                 45.732 KM                                      41.460 KM
Javni prevoz                                                                                             24.045 KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić je, prema podacima iz njegovog kabineta, od 14. marta 2013. godine do danas potrošio 3 774 KM na službena putovanja. Da i u ovom ministarstvu najmanje troši ministar pokazao je revizorski izvještaj za 2015. godinu u kojem je utvrđeno da je Mirjanićevo ministarstvo potrošilo 353 522 KM, odnosno 107 odsto u odnosu na odobrena sredstva. Ni u Ministarstvu pravde nije bolje situacija: Anton Kasipović i njegovi pomoćnici potrošili su za dvije godine 7 679 KM, dok su ukupni rashodi za 2015. godinu na ime smještaja i prevoza 837 054 KM. Kasipović se svojih dnevnica takođe odrekao u humanitarne svrhe.

Dragana Bulić: Držite se toga kako Vam je napisano
Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave
Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave gotovo mjesec i po dana su spremali odgovore na novinarska pitanja, a potom su poslali rješenja i izvještaje o službenim putovanjima Lejle Rešić. U tim izvještajima ne postoji nijedan podatak o troškovima nastalim na službenim putovanjima, a u Ministarstvu ističu “da nisu ispunjeni uslovi za primjenu člana 5, 6, 7, 8. i 9. Zakona o slobodi prostupa informacijama”.

Na pitanje novinara zašto nisu dostavljeni troškovi putovanja, portparol Ministarstva Dragana Bulić je odgovorila.

– Držite se toga kako Vam je napisano – rekla je ona.

U odgovoru nije napisano ništa, ali su zato revizori u izvještaju za 2015. godinu konstatovali da se troškovi putovanja nisu obračunavali u skladu sa propisima. Za dvije godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na troškove smještaja i putovanja potrošilo je 118 804 KM. Podaci o tome na šta su konkretno potrošena ova sredstva nisu dostupni.

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica izdvojilo je u 2015. godini 64 573 KM za smještaj i prevoz. Revizori su utvrdili da jedan broj putnih naloga nije pravilno popunjen. U Ministarstvu ističu da je Čordašu i njegovim pomoćnicima za 144 službena putovanja isplaćeno 4 245 KM, odnosno 30 KM po službenom putovanju. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potrošilo je tokom 2015. godine 89 475 KM, a troškovi ministra Petra Đokića iznosili su za dvije “putničke” godine 20 769 KM.

Odgovore na novinarska pitanja nije dostavilo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a u prvoj godini aktuelnog mandata na troškove prevoza i smještaja potrošili su 56 914 KM. Spas u ignorisanju novinarskih pitanja potražilo je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i jedino podaci Glavne službe za reviziju ukazuju na to da je Savanovićev resor u 2015. godini na putevima i u hotelima ostavio 91 559 KM.

Ministarstvo nauke i tehnologije potrošilo je najmanje para na putovanja i smještaje, svega 25 101 KM u 2015. godini, dok je za službena putovanja ministra nauke i tehnologije RS Jasmina Komića tokom dvije godine izdvojeno 2 245 KM. Za službena putovanja pomoćnika ministra za nauku Siniše Marčića izdvojeno je 1 600 KM, a za službena putovanja pomoćnika ministra za tehnologiju Biljane Vojvodić 1 200 KM.

Nepravilne dnevnice Predraga Gluhakovića
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske

Nepravilnosti su uočene i u Ministarstvu trgovine i turizma, jer se dnevnice nisu obračunavale u skladu sa propisima.

Ministar Predrag Gluhaković dobio je za 2015. i 2016. godinu 4 607 KM za službena putovanja, a samo Ministarstvo je u istom periodu potrošilo 108 346 KM.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i njegov pomoćnik potrošili su za dvije godine 6 492 KM, odnosno 70 759 KM. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić na putovanjima je potrošila 2 323 KM, a njeno Ministarstvo 66 189 KM. Ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović potrošila je na službena putovanja 3 712 KM, a njeno Ministarstvo je u 2015. godini uknjižilo 40 454 KM troškova za službena putovanja i smještaj.

Pola miliona za sekretarijat, milion za NSRS

Odgovora o troškovima premijerke RS Željka Cvijanović nema. U Generalnom sekretarijatu Vlade RS – ćute. Revizorski izvještaj za 2015. godinu sadrži jednu zabrinjavajuću primjedbu: “Nepostojeći i neadekvatni izvještaji ne pružaju dovoljno uvjerljiv dokaz da se putovanje zaista i desilo”. Za dvije godine Sekretarijat je, prema podacima Glavne službe za reviziju, za putovanja i smještaj potrošio 519 178 KM i to:

2

Odgovora nema ni iz Palate Republike, a revizori u 2015. godini konstatuju da je za putovanja u zemlji i inostranstvu potrošeno 378 706 KM. Za dvije godine rada Narodna skupština je na smještaj i prevoz potrošila 1 214 158 KM.

3

Za dnevnice u zemlji predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću isplaćeno je 330, za dnevnice u inostranstvu 1 660, za smještaj 4 335, a za reprezentacije 3 506 KM ili 9 831 KM ukupno.

Duplo manje potrošio je generalni sekretar NSRS Marko Aćić čija su putovanja koštala 3 997 KM. Nenad Stevandić je potpredsjednik parlamenta koji najviše troši na službena putovanja (2 017 KM), a za njim slijede Željka Stojčić (519 KM), Senad Bratić (457 KM) i Sonja Karadžić Jovićević (365 KM).

Od 1. oktobra 2014. godine do 5. aprila 2017. godine članovi odbora NSRS potrošili su na putovanjima 7 158 KM. Najviše para su potrošili članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju (3 199 KM).

odbori-i-funkcioneri-nsrs-troskovi

Šnjegota: Ako domaćin snosi troškove hrane, dnevnice bi trebale da se vraćaju
Glavni revizor Duško Šnjegota
Glavni revizor Duško Šnjegota

Glavni revizor Duško Šnjegota rekao je da se povremena odstupanja prilikom pravdanja putnih naloga najčešće odnosi na rokove pravdanja i obrazloženje putovanja.

– Postoje i jasni podaci o pogrešnim obračunima dnevnica u inostranstvu. Ako funkcioneri putuju automobilom, jasno se može utvrditi kada su izašli i kada su se vratili u zemlju. Dnevnica u zemlji je 20 KM, a u inostranstvu 30 evra. Dnevnica se isplaćuje za putovanje koje je trajalo duže od 12 časova i tu dolazi do manipulacija – istakao je Šnjegota.

On je dodao da dnevnice predstavljaju troškove ishrane i da bi one morale biti vraćene ukoliko organizator prijema, seminara ili konferencije snosi troškove hrane.

Troškovi službenih putovanja ministara (i pomoćnika ministara) u Vladi RS i zaposlenih u Narodnoj skupštini RS

4

Podaci Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o troškovima službenih putovanja Vlade RS, Narodne skupštine RS i Palate Republike za 2015. i 2016. godinu:

5

generalni-sekretarijat

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA