Šef UNMIK-a traži istragu protiv Dauta Haradinaja

812

Izjava Dauta Haradinaja da će, ukoliko njegov brat Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, Kosovo ostati bez Srba, je neprihvatljiva, smatra Zahir Tanin, šef UNMIK-a. On je dodao da od pravosudnih organa očekuje pokretanje istrage protiv Dauta.

– Takva izjava izaziva ozbiljnu zabrinutost – ističe Tanin.
On je zatražio od lidera na Kosovu da osude izjavu Dauta Haradinaja, poslanika Alijanse za budućnost Kosova. Tanin u saopštenju ističe da parlamentarac, koristeći govor mržnje prijeti etničkim čišćenjem na Kosovu.

– Na pravosudnim organima je da preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonima Kosova – naglasio je Tanin.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj zaprijetio je i ratom ukoliko njegov brat Ramuš Haradinaj bude izručen iz Francuske u Srbiju. On je rekao da, ukoliko međunarodna zajednica želi Kosmet bez srpske zajednice, onda neka ga izruče.

Bivši komandant terorističke tzv. OVK-a Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici Srbije koja ga tereti za ratne zločine nad civilima počinjene 1998. i 1999. godine.

Sud u francuskom gradu Kolmaru je krajem prošle sedmice odgodio za 27. april donošenje odluke o zahtjevu Srbije za izručenje Haradinaja. Francuski sud je već u dva navrata odgađao odluku o zahtjevu Srbije, odnosno davanje mišljenja povodom zahtjeva Srbije za izručenje Haradinaja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA