SB UN: SAD prekršile međunarodno pravo

1631

Rusija, glavna saveznica Sirije, na hitnom sastanku SB UN optužila je SAD za kršenje međunarodnog prava zbog raketnog napada na sirijsku bazu.

Američki napad je bio odgovor na nedavni napad pripisan sirijskim vlastima, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

– SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i činom agresije – izjavio je predstavnik Rusije u UN, Vladimir Safronkov.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, Francuska i Velika Britanija su se založili za političko rješenje u Siriji.

– Svjestan opasnosti od eskalacije, apelujem na uzdržanost kako bi se izbjegla sva djela koja mogu dodatno da nanesu patnje sirijskom narodu – rekao je Guteres uoči hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti koji je zatražila Rusija.

– Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD koja je adekvatan odgovor na užasan ratni zločin. Međutim, sad je vrijeme da pređemo na politički proces – rekao je britanski ambasador Metju Rajkroft.

Francuski ambasador Fransoa Delatr pozdravio je napad, ali je izrazio nadu u ponovno “pokretanje političkih pregovora”, koji su za sada u zastoju.

Rusija je u četvrtak spriječila Savjet bezbjednost UN da osudi hemijski napad na civile u Siriji za šta su tekstom prijedloga rezolucije bile optužene snage vlade u Damasku.

U tom napadu je poginulo više od 80 osoba među kojima skoro 30 djece. Analize ukazuju da su žrtve bile izložene sarinu, jakom neurotoksičnom gasu.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je napad na vojnu bazu u Siriji kršenje i međunarodnih i američkih zakona, ali i da je “na ivici sukoba sa Rusijom”.

Od ponoći Moskva zatvara komunikaciju sa SAD

Rusko Ministarstvo odbrane obavijestilo je Pentagon da će u ponoć zatvoriti linije komunikacije koje se koriste za izbjegavanje slučajnih nesreća na nebu iznad Sirije, javio je “Interfaks” pozivajući se na portparola Ministarstva.

– Američki vojni ataše u Moskvi pozvan je večeras u Ministarstvo odbrane Rusije gdje mu je uručena zvanična nota u kojoj se kaže da će ruska strana suspendovati memorandum o razumijevanju o sprečavanju incidenata i osiguranju bezbjednih letova u okviru operacija u Siriji. Odluka stupa na snagu u ponoć – rekao je portparol Igor Konašenkov.

Konašenkov je odbacio tvrdnje američkih medija da je Rusija odlučila da zadrži otvorenim linije komunikacije čiji je cilj izbjegavanje nesreća u vazdušnom prostoru iznad Sirije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA