Sastanak o akcizama završen

872

U Parlamentanroj skupštini BiH u Sarajevu završen je sastanak poslanika SDA, Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH, Fadila Novalića, premijera FBiH sa Šemsudinom Mehmedovićem i Sadikom Ahmetovićem, kako bi se dogovorili kako će Mehmedović i Ahmetović glasati 20. aprila kada dođu na red akcize u Predstanvičkom domu BiH.

Mehmedović je rekao da će podržati akcize ukoliko Vlada FBiH prihvati njegovih sedam zahtjeva.

Mehmedović, između ostalog, zahtjeva da nakon usvajanja Zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastično ne poveća, minimalno 20 odsto.

Jedan o zahtjeva je i da Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH, te da se ukupna razlika od povećanja akcize opterećene PDV-om, usmjeri isključivo za poticaju poljoprivredi, a da se za to zaduže entitetska ministarstva poljoprivrede.

Takođe, traži da se Zakon o poticaju poljoprivrede u FBiH usvoji u roku od 90 dana, da se pokrene reforma javne uprave, te obezbijede uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

Mehmedović zahtjeva i da se predloži plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana, te da se angažuju domaći i svjetski stručnjaci da se u roku od šest mjeseci uradi strategija razvoja BiH, koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, shodno nadležnostima, bez značajnog zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

Fadil Novalić, premijer FBiH rekao da je od sedam prijedloga koje je dao Mehmedović njih šest prihvatljivo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA