Rusi Hrvatima: Gdje su rakete S-300?

2929
Zvonko Zubak

Nestale rakete iz sistema S-300, koji je početkom 90-ih godina Rusija isporučila Hrvatskoj, razlog su poziva Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena, na razgovor u Ambasadu Rusije u Hrvatskoj. Primarni posao Zubaka je trgovina oružjem.

Hrvatski “Večernji list”, piše da je Zubak u vrijeme rata u Hrvatskoj bio u grupi ljudi koja je putem njihove firme “Vinsli fajnans limitid” bila glavni snabdjevač Hrvatske oružjem. Takođe se navodi da je ambasador Anvar Azimov pozvao Zubaka da bi mu napravio popis cjelokupnog oružja koje je preko Rusije od 1992. pa sve do 1997. godine stizalo Hrvatskoj.

Kako list dalje navodi, ruski ambasador je rekao da je Rusija razočarana geopolitičkom opredijeljenošću i ponašanjem Hrvatske i “da bi Hrvati trebalo da se sjete ko ih je u vrijeme međunarodnog embarga naoružavao i spašavao”.

Rusija po svemu sudeći zna šta je tih godina isporučivala Hrvatskoj zahvaćenoj ratom, ali da joj je potrebna i dodatna potvrda.

U popisu, za koji “Večernji” tvrdi da ga posjeduje, navode se velike količine tog naoružanja.

– Na listi je i čuveni raketni sistem S-300 PMU koji je dijelom bio isporučen Republici Hrvatskoj uoči “Oluje” i koji je potom poslužio kao psihološka kočnica vazdušnim snagama SR Jugoslavije u odvraćanju od intervencije tokom “Oluje”. Sistem, prema, tvrdnjama Zvonka Zubaka, nikada nije otplaćen, pa on još od 2001. vodi sudski proces u kojem traži isplatu, vraćanje sistema ili nagodbu – piše hrvatski list.

Navodi se da je pred kraj 1994. u Hrvatskoj oformljena grupa vojnika i oficira koja je krenula na obuku za prihvat, tada najmodernijeg raketnog sistema, S-300, od kojeg i sada strepe sva ratna vazduhoplovstva, a su 1995. počeli da pristižu dijelovi sistema koji može da ruši sve letjelice na visinama od 20 metara do 27 kilometara i na udaljenosti od 200 kilometara.

– Svi protagonisti slažu se da u Hrvatsku nikada nije stigao kompletan sistem. Zubak i njegovi partneri govorili su da je isporučeno oko 80 odsto sistema (osim komandnog modula sa glavnim radarima), dok su razne službe Ministarstva odbrane Hrvatske u kasnijim sudskim procesima govorile da je stiglo od 25 do 40 odsto sistema. Zubak je uvijek isticao da je Hrvatska ostala dužna oko 200 miliona američkih dolara – navodi list.

U tekstu se dodaje da je prije desetak mjeseci na sudu o sudbini ovog raketnog sistema svjedočio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

On je naveo da ga je nekadašnji premijer Ivica Račan obavijestio da je ugovor potpisao ministar odbrane Gojko Šušak, da je sistem isporučen, ali ne u cjelini, kao i da je djelimično plaćen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA