Revizori o Vladi RS: Službenim automobilima privatne vožnje!

1114
Vlada RS bez odgovora
Automobili Vlade RS

Dok Vlada RS posljednjih dana intenzivno obnavlja vozni park superluksuznim automobilima, opravdano se postavlja pitanja u koje svrhe se ti automobili koriste. Revizori kažu, prečesto i u privatne!

Kako je danas ekskluzivno objavio portal SrpskaCafe, premijerka RS Željka Cvijanović “ponovila” se novom superluksuznom limuzinom “Audi A8” čija je cijena 200 000 KM. Samo dan ranije odjeknula je vijest da Ministarstvo trgovine i turizma RS planira da kupi automobil vrijedan više od 100 000 KM. Takođe, početkom februara Ministarstvo finansija RS „ponovilo“ se sa tri nova službena automobila marke „pežo 508“, čija cijena jednog sa “ful” opremom dostiže cijenu i do 70 000 KM.

“Zakamuflirana” nabavka
Pitanja Vladi RS

Portal SrpskaCafe uputio je Vladi RS niz pitanja vezanih za njihov voznih park, te ćemo, nakon njihovih odgovora, obavjestiti javnost o ukupnom broju službenih automobila u svim ministarstvima Vlade RS zajedno.

Pitali smo i koja je prosječna starost automobila, koja je godina proizvodnje najstarijeg automobila, ko sve od zaposlenih u Vladi RS i njenim ministarstvima koristi službene automobile. Pitali smo koji su prosječni mjesečni troškovi goriva i održavanja službenih automobila, ali i šta se radi, nakon obnove voznog parka, sa automobilima koji se više neće koristiti.

Inače, vrijedi podsjetiti da su pojedini mediji u RS još krajem prošle godine objavili kako u vrijeme opšte besparice i teške ekonomske krize većina ministarstava i institucija RS namjerava tajno obnoviti svoje vozne parkove. Naime, nabavka limuzina je “zakamuflirana” u stavci “izdaci za nabavku postrojenja i opreme” u okviru budžeta RS za 2017. godinu. Ta stavka za ovu godinu iznosi 27 873 400 KM ili čak tri puta više nego u 2016. godini.

Pojedinačno, Ministatrstvu finansija je namijenjeno 412 700 KM, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave 128 000 KM, Ministarstvu trgovine 140 000 KM, Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS 110 000 KM, predsjedniku RS 350 000, Helikoterskom servisu 9,4 miliona KM, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju 105 000 KM, Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite 123 500 KM, a Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju 148 000 KM itd.

Glavna služba za reviziju, u prošlogodišnjem izvještaju, u kojem se bavila ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe službenih vozila Vlade RS, uočila je brojne propuste pri korišćenju službenih automobila.

Ignorišu revizorske izvještaje

Podatak koji je odjeknuo u domaćim medijima te iznenadio javnost jeste broj od čak 95 automobila kojim je prošle godine raspolagalo samo sedam ministarstava u Vladi RS, kako je utvrđeno revizorskim izvještajem.

Korišćenje službenih automobila u privatne svrhe je ustaljena praksa, koja u Srpskoj gotovo da se smatra normalnom, iako su u mnogim zapadnim zemljama funkcioneri ostajali bez pozicija koje su obavljali po otkrivanju takvih primjera.

Pročitajte i:

Željka CvijanovićNema krize! Za Cvijanovićevu limuzina od 200 000 KM!

– Broj vozila sa kojima raspolaže Vlada RS i njene institucije daleko je veći nego što bi trebao da bude. Troškovi po pređenom kilometru znatno variraju između institucija, a upotrebu službenih vozila karakteriše visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe. Svako peto službeno vozilo iz uzorka nije korišćeno u mjeri koja bi opravdala njegovo posjedovanje. Procesu obnavljanja voznog parka institucija Vlade RS nisu prethodile sveobuhvatne analize – utvrdili su revizori.

Takođe, utvrdili su da je potrošnja goriva u velikom broju slučajeva bila veća od normirane, a pri tome nijedno lice koje je koristilo službeno vozilo nije nadoknadilo štetu onda kada je potrošnja premašivala normiranu.

Isto i ranije

Ništa bolja situacija nije bila ni ranijih godina, jer su revizori i u izvještajima za 2014. i 2015. godinu otkrivali niz nepravilnosti, a reakcija nadležnih na ta saznanja nikada nije postojala. Kako su i tada utvrdili, automobili su korišteni u privatne svrhe, van radnog vremena, potrošnja je neralno prikazivana, kontrola upotrebe vozila gotovo da ne postoji jer niko nije kažnjen za propuste.

Mediji su već objavljivali šokantne podatke gdje je 2014. godine za održavanje dva službena vozila jedne institucije utrošeno 75 900 KM, što je više nego za održavanje cijelog voznog parka druge institucije, koja posjeduje 75 vozila.

Utvrđeno je i da je korišćenje limuzina u neslužbene potrebe najviše bilo u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, a potom u ministarstvima rada i saobraćaja.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA