Rasprava o Izbornom zakonu “pali vatru” u Parlamentu

962

Totalni haos među vladajućom većinom i u Parlamentu BiH mogla bi dodatno da potpali i rasprava o Izbornom zakonu, na kome insistira HDZ. Već se uveliko govori o namjeri HDZ-ovih poslanika da usvajanje akciza uslove uvrštavanjem izmjena Izbornog zakona već na narednu sjednicu Parlamenta koja je zakazana za četvrtak.

Međutim, lider partije kaže da o tome ne razmišlja na takav način. Dragan Čović poručuje da će nakon sutrašnje sjednice Predsjedništva HNS-a mnoge stvari biti jasnije. Kaže, u Parlamentu neće biti ucjena, ali poručuje da se o Izbornom zakonu mora progovoriti odmah, a ne za pola godine ili godinu dana.

Dok lider SDA poručuje da neće dozvoliti bilo kakva uslovljavanja, Čović odgovara na Izborni zakon na neki način mora da bude stavljena tačka.

– Mi smo imali odgovore, ali onda smo rekli da ti dogovori ne važe, sada neka Parlament kaže svoje – rekao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

HDZ-ova Borjana Krišto ranije nije podržala održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma na kojoj je trebalo da se govori o povećanju akciza. Iako je lider partije i tada rekao da HDZ neće da učestvuje u bilo kakvom preglašavanju, mnoge je već tada zainteresovalo ponasanje te partije u parlamentu BIH. Međutim, Bakir Izetbegović bez obzira na priču o Izbornom zakonu, očekuje da akcize u četvrtak budu i usvojene.

– Ja mislim da hoće, i sam sam se na neki način uključio u to – rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

A što se tiče Izbornog zakona, IzetbegoviĆ Čoviću nema šta novo da kaže. Kako stvari stoje, SDA nema namjeru da podrži bilo kakve prijedloge koje su u posljednje vrijeme stizali od HDZ-a, pa i ako se neki od njih nađe u parlamentarnoj proceduri.

– Mora se o svemu razgovarati. Ima paket stvari koji se treba riješiti – rekao je Izetbegović.

U četvrtak će biti održana dugo najavljivana sjednica Parlamenta BiH. Osim akciza, moguće je da se povede rasprava o još nekim zanimljivim temama, oko kojih trenutno nema saglasnosti među partijama vladajuće većine, ako ne sljedećoj, ona sigurno na jednom o narednih zasjedanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA