PU Doboj: Novi načelnik, nove promjene (VIDEO)

1591

Dmitar Vračar novi je načelnik Policijske uprave (PU) Doboj. Tek što je došao na rukovodeću poziciju, sproveo je neke promjene. Bivši CJB transformisan je u PU, razlog tome je teritorijalna nadležnost, pa je dobojski centar ostao bez dvije policijske stance.

Šamac i Pelagićevo od sada su u sastavu PU u Bijeljini. Brojne aktivnosti, kada je u pitanju
bezbjednost saobraćaja, već su preduzete.

– Ono sa čim nismo zadovoljni je situacija u oblasti zloupotrebe opojnih droga, tu imamo smanjenje broja krivičnih djela, tako da sam sa kolegama, sa operativnim sastavom konkretno sa izvršiocima koji su zaduženi koje rade i sa Ministarstvom razgovarao, pa očekujem da ćemo do slijedećeg našeg susreta imati konkretnije rezultate u toj oblasti – rekao nam je Vračar.

On ističe da trenutno obavlja analizu postojećeg stanja u Upravi, te da mu je jedan od prioriteta da se izvrše kadrovska rješenja na značajnim funkcijama. Smjena će biti u pojedinim odjeljenjima, a imenovaće se, kaže, i pojedini rukovodioci policijskih uprava koje rade u okviru PU Doboj. Uskoro bi i stanica saobraćajne policije mogla poprimiti novi izgled, obzirom da je projekta dokumentacija za novi objekat već završena.

– Jedan od naših ciljeva je da naši službenici budu prisutni na terenu, da preventivvno djelujemo na moguće izvore ugrožavanja. Isto tako ukoliko dođe do nastupanja određenih događaja, da naša prevencija bude što brža. Moj prioritet će biti da se popune ta upražnjena radna mjesta, da se urade analiza dosadašnjeg rada – dodaje Vračar.

Kada je u pitanju stanje bezbjednosti u oblasti javnog reda i mira u proteklih devet mjeseci
evidentirano je ukupno 163 prekršaja, što predstavlja smanjenje za 18,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na putevima koje operativno pokriva PU Doboj u periodu od januara do marta zabilježeno je i 245 saobraćajnih nezgoda, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prošle godine.

– Nažalost u ovom nezgodama smrtno je stradalo osam lica, od toga dva vozača, suvozača, putnika u vozilu i pješaka, najviše smrtno stradalih lica je na području Doboja, ukupno pet, koji su stradali u dvije saobraćajne nezgode. Stanje je svakako obilježila nezgoda na pružnom prelazu Grabovica u kojoj su četiri lica smrtno stradala – potvrdio nam je Jovica Žigić, načelnik sektora policije.

Iz oblasti opšteg kiminaliteta u proteklih devet mjeseci registrovano je ukupno 288 krivičnih djela. Najzastupljeniji oblik krivičnog djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine.

– 227 djela su po nepoznatom izvršiocu od kojih su rasvijetljena 123, koeficient rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 51,2 odsto. U istom periodu prošle godine otprili je je isti koeficient rasvijetljenosti 51,8 odnosno procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu je isti – pojasnio je Goran Slavuljica, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i drogu.

Dobojska policija za naredni period najavila je i pojačane kontrole saobraćaja, naročito u večernjim časovima. Obzirom da se bliže prvomajski praznici, iz policije savjetuju ukoliko pijete, ne sjedajte za volan.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA