Protesti u Srbiji: Pištaljkama i šerpama protiv diktature (FOTO/VIDEO)

2124

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu studenti, kojima se pridružio veliki broj srednjoškolaca, i danas popodne su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo rezultatima predsjedničkih izbora. Protest u Beogradu još traje, a slična slika mogla se vidjeti i u ostalim gradovima širom Srbije.

Protest u Beogradu počeo je oko 18 časova ispred zgrade Skupštine Srbije, a u isto vrijeme mladi su se okupili u kampusu Novosadskog univerziteta i u Nišu, Zrenjaninu, Jagodini…

Protesti su organizovani preko društvenih mreža i nema stranačkih obilježja među okupljenima, uglavnom mladima.

Građani pristižu na Trg Nikole Pašića u Beogradu, a saobraćaj je zaustavljen, prisustvo policije nije veliko, javlja agencija Beta.

C8lq_QjXsAMrjRQ (1)

Tanjug je izvijestio da okupljeni tvrde da su izbori bili neregularni, a da neki navode i da namjeravaju da se obrate “pozivom predsjedniku Srbije da preduzima mjere za spasavanje države”.

Prethodno im dežurni u skupštinskom obezbeđenju nije dozvolio da se megafonom obrate ispred Doma narodne skupštine, što je izazvalo kraću raspravu.

protest-beograd-izbori-2017-foto-damir-dervisagic-1491241303-1148367 (1)

Među okupljenima ima i starijih sugrađana, koji nose transparente sa natpisom “Deco, penzioneri su sa vama” uzvikuju “Vučiću pe*eru”, “Izlazite napolje”, zvižde u pištaljke, lupaju u bubnjeve, a neki i u šerpe, javlja Tanjug.

Saobraćaj je obustavljen na prostoru od Bulevara kralja Aleksandra, preko Trga Nikole Pašića, do Terazija.

Poslije nekog vremena “prešlili su” na Terazije, ka Trgu republike, a šetnju nastavljaju Makedonskom, Takovskom, a nakon toga, prema najavama, Knez Miloševom i Nemanjinom do Slavije, te Ulicom kralja Milana.

Policija saobraćaj preusmjerava na okolne ulice, a po prolasku učesnika protesta – otvaraju ulice za vozila.

I u Kraljevu “Protest protiv diktature”

U Kraljevu je održan “Protest protiv diktature”. Organizujući se preko društvenih mreža, na Trgu srpskih ratnika u centru grada okupilo se nekoliko stotina, uglavnom mlađih Kraljevčana koji su uz pištaljke i glasno skandiranje izrazili svoje nezadovoljstvo rezultatima nedavnih predsjedničkih izbora.

– Ovo je bitka za našu bolju budućnost. Ne prihvatamo rezultate izbora koji su nam servirani onako kako to vladajućoj garnituri odgovara – poručili su učesnici protesta od kojih niko samostalno nije želio da razgovara sa medijima.

Protestna šetnja u Novom Sadu

protest- skender (1)

Protestna šetnja studenata nezadovoljnih rezultatima predsjedničkih izbora dešava se večeras u Novom Sadu.

Protestni skup započeo je ispred studentskog doma “Slobodan Bajić”, gdje je ranije danas organizovana žurka povodom Dana studenata, koju su priredili Savez studenata univerziteta i studentske organizacije nekoliko fakulteta.

Kolona je od kampusa prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gdje su uzvikivali “Lopovi, lopovi!”, a potom su krenuli ka Trgu slobode u centru Novog Sada.

Saobraćaj je bio zatvoren u ulicama kojima je kolona prolazila.

U protestnoj šetnji studenti su nosili transparente “protiv sistema”, “Nismo niko, a bićemo sve”, “ostavke”…

Šetači u Nišu i Zrenjaninu

I Nišlije, uglavnom studenti, okupili su se u centru grada u znak protesta. Organizovana je protestna šetnja do Narodnog pozorišta i Skupštine grada Niša.

Protestna šetnja održana je i u Zrenjaninu. Građani su se najprije okupili na Trgu Zorana Đinđića, a zatim centrom grada prošetali do Gradske kuće.

Protest i u Jagodini

26537208058e3e90c0b1d6563435526_v4_big

Mlađi Jagodinci protestovali su na Skveru omladine, kraj Spomenika ratnicima svih srpskih ratova, pod motom, kako su rekli novinarima, “protiv diktature”.

Nije bilo obraćanja, niti stranačkih obolježja, samo se povremeno čula jedna pištaljka.

Protest u Novom Pazaru

Novopazarski studenti i srednjoškolci okupili su se na gradskom trgu u Novom Pazaru preko puta gradske uprave na protestu zbog izbornih rezultata.

Demonstranti su nosili parole “Pazarci, samo jako”, “Studiramo, ne kupujemo diplome”, “Pokreni se sve u šest” i druge, javio je Tanjug.

Nakon kratkog stajanja na gradskom trgu, oni su prošetali kroz glavnu pešačku zonu noseći transparente i pišteći u pištaljke, a nakon toga i do svojih srednjih škola i fakulteta.

Pored studenata i srednjoškolaca na protestu su viđeni i aktivisti Saše Jankovića, koji su ga podržavali u predizbornoj kampanji, kao i narodni poslanik SDA Enis Imamović.

I Čačani šetaju

Protest Cacku v ilic

Nekoliko stotina srednjoškolaca, studenata i građana protestovalo je danas u centru Čačka. Okupljeni su transparente “Stop diktaturi”, “Sloboda medijima”, “Preuzmi odgovornost, a ne sendvič” nosili ulicama, i nakratko se zaustavili ispred zgrade Uprave grada i sjedišta SNS.

Protest je organizovala Demokratska omladina Čačka, okupljenima se pridružio i Boško Obradović, a podržala ih je i Nova Srbija.

Kragujevčani protestvovali

194032993658e3df7007a44013329161_v4_big

Oko hiljadu studenata, učenika i građana protestovalo je ispred Skupštine grada Kragujevca.

Okupljeni su svoje nezadovoljstvo izrazili duvanjem u pištaljke i uzvikivanjem “Predsednik nije naš” , “Ua!” , “Vučići lopove!” i “Vučiću, pede*u!”.

Poslije protesta u pješačkoj zoni učesnici su krenuli u povorci Ulicom Save Kovačevića i Ulicom Zorana Đinđića, do zgrade Uprave grada gdje je nastavljen protest

Skup je protekao mirno, bez incidenata, a završen je oko 19 časova na mjestu gdje je i počeo.

Šetanje i u Boru

Nekoliko stotina mahom mlađih Borana, okupilo se na platou Doma kulture. Okupljeni su duvali u pištaljke, skandirajući “Vučiću ped*ru” i noseći natpise “Nije moj predsjednik” i “Drugi krug”, javlja Beta.

Na protestu nije bilo stranačkih obilježja, niti se iko obratio prisutnima.

Kolona je potom krenula u protestnu šetnju glavnom gradskom Ulicom Moše Pijade, u kojoj je u jednom trenutku bio zaustavljen saobraćaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA