Produženje pritvora za Elfeti Veseli?

719

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu BiH zahtjev za produženje pritvora Elfeti Veseli, osumnjičenoj da je u junu 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u selu Donja Kamenica kod Zvornika.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je tužilac Miroslav Janjić zatražio produženje pritvora za još mjesec dana, ali da odluku Suda još nisu dobili.

U Sudu BiH nisu mogli precizirati kada će se izjasniti o ovom zahtjevu Tužilaštva.

Sud BiH je 24. marta, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio pritvor Elfeti Veseli zbog sumnje da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac Miroslav Janjić zatražio je pritvor zbog bojazni da bi Veselijeva ponovo mogla da pobjegne iz BiH, kao što je to učinila i 1993. godine, te zbog toga što osumnjičena nema validna dokumenta, niti bližu rodbinu u BiH.

Odbrana se tada usprotivila zahtjevu, tvrdeći da postoji osoba koja je osumnjičenoj ponudila smještaj i ishranu u slučaju da budu određene blaže mjere zabrane.

U istrazi o ubistvu dječaka, Tužilaštvo je do sada saslušalo 15 svjedoka, među kojima su i očevidac ubistva, te saborci Veselijeve iz jedinice kojom je komandovao Sakib Halilović Kibe.

Elfetu Veseli su pravosudnim organima BiH 24. marta izručile vlasti Švajcarske, na zahtjev Interpola.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA