Premijera kvarteta Vlade S. Miloševića (VIDEO)

931

Decenijama nakon što su nastali, premijero su izvedeni prvi i četvrti kvartet kompozitora Vlade Miloševića. Pored toga, publika u Banskom dvoru dobila je po prvi put priliku i da uživa u trećem gudačkom kvartetu, koji je do sada izveden samo jednom i to 1973. u Sarajevu.

Koncert gudačkih kvarteta održan u Banskom dvoru, u sklopu manifestacije “Dani Vlade Miloševića“ važan je trenutak za Banjaluku, ali i region, napominju organizatori.

– Tako da je ovo večeras jedno istorijsko muzičko veče, kako za RS tako i za BiH. Ovo se u svijetu zove svjetska premijera. Ovo je izuzetno rijetka pojava da još uvijek postojenaši stari kompozitori, čija djela nisu izvedena. Tako da ova revitalizacija Miloševićevih djela izaziva izuzetno veliku pažnju bar u regionu našeg govornog područja – rekao nam je Saša Pavlović, profesor Akademije umjetnosti.

Koncert Gudačkih kvarteta okupio je domaće profesore i asistente sa Akademije umjetnosti ali i goste iz Beograda. Učestvovati u ovakvom projektu za njih je velika čast a u čitavu priču uklučili su i svoje studente.

– Prošle godine smo mi u ovom projektu učestvovali. Kad kažem “mi”, mislim na profesore sa Akademije umjetnosti, na izvodeći kvartet Vlade S. Miloševića “Kameni spavač“. A ove godine smo imali zadovoljstvo da izvedemo sve njegove gudačke kvartete. Ja izvodim sa kolegama Nemanjom Marjanovićem na violi, Milutinom Mladenovićem violončelo. U jednom kvartetu Milana Smiljanić, naš asistent, a u drugom kvartetu Sonja Vojvodić na drugoj violini – pojasnio je Ivan Otašević, docent na predmetu violina na Akademiji umjetnosti.

U sklopu koncerta otvorena je i i istoimena izložba koja je publici prikazala originalne notne zapise gudačkih kvarteta Vlade Miloševića. Građu ovog kompozitora i akademika baštini Muzej Republike Srpske i svake godine se trude da predstave nešto novo iz njegovog rada.

– Vlada Milošević je bio veliki kompozitor i ima veliki broj svojih djela. On je i veoma bitan etno muzikolog. Prikupio je više od 2000 napjeva na terenu kako instrumentalnih, tako i vokalnih napjeva. Bitno je reći da nije bilo Vlade Miloševića, pitanje je uopšte koliko bi se naša tradicija u tom domenu sačuvala – smatra Sanja Pupac, autor izložbe “Vlada Milošević – gudački kvarteti“”.

Pored izložbe i koncerta noć u gradu na Vrbasu obilježila je i promocija knjige “Gudački kvarteti i Kameni spavač Vlade S. Miloševića” autora Biljane Smailagić. Izložbu “Gudački kvarteti” u foajeu koncertne dvorane Banski dvoru možete pogledati u narednih nekoliko dana.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA