Predstavništvo RS u Izraelu nije diplomatsko?

875

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske reagovalo je na zahtjev Kluba poslanika PDP-a u NSRS u vezi sa statusom Predstavništva Srpske u Izraelu.

Iz Ministarstva navode da je Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu 11.03.2002. godine osnovano i registrovano kao preduzeće sa ograničenom odgovornošću pod imenom “Komercijalno predstavništvo Srpske” po Zakonu o preduzećima Države Izrael iz 1999. godine i kao takvo bilo registrovano sve do 19.04.2012. godine kada je osnovano Udruženje za unapređenje veza između naroda Republike Srpske i Izraela upisano u Registar udruženja Ministarstva pravde Izraela prema Zakonu o udruženjima iz 1980. godine.

Dana 01.01.2014. došlo je do ponovne preregistracije Predstavništva u Komercijalno predstavništvo Srpska, te se do danas vodi kao takvo, navodi se u saopštenju.

Iz Ministrastva navode da se predstavništva Republike Srpske u svijetu registruju u skladu sa zakonima i propisima zemalja u kojima djeluju, a uvažavajući specifičnost političkog i pravnog sistema svake zemlje pojedinačno.

– Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zaduženo je da prati rad svih predstavništava i ukoliko postoje nepravilnosti u funkcionisanju Predstavništva u Izraelu djelovaće kako bi se one u najkraćem vremenskom roku uklonile. Međutim, do sada nismo zaprimili niti jedan akt od zvaničnih institucija Države Izrael da postoje bilo kakve nepravilnosti po pitanju rada i registracije Predstavništva u Izraelu – saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju navode da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu djeluje kao privredno predstavništvo s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa Republike Srpske i Izraela, a u skladu sa Ustavom Republike Srpske kojim je propisano da Republike Srpske može osnivati privredna predstavništva u inostranstvu.

– S tim u vezi, predstavništva Republike Srpske kao i zaposleni u njima ne uživaju bilo kakve privilegije u pogledu diplomatskog statusa ili imuniteta, jer nisu dio diplomatsko-konzularne mreže. U skladu s tim, važno naglasiti da šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu nije izraelski diplomata već predstavnik Republike Srpske u toj državi.

Takođe, netačan je navod da je na Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu u protekle dvije godine izdvojeno više od milion KM, jer se iznos za rad Predstavništva kretao proteklih godina između 300 i 320 hiljada KM, a u 2015. i 2016. godini za tu namjenu izdvojeno je ukupno 620 00 KM, navodi se u saopštenju.

– Zabrinjavajuća je činjenica da pojedini predstavnici opozicionih političkih stranaka iz Republike Srpske kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH koriste svaku priliku da netačnim, negativnim i senzacionalističkim izjavama ruše ugled institucija Republike Srpske u čijem stvaranju su i sami učestvovali, a sve u funkciji skupljanja jeftinih političkih poena – saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Klub poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je Vladi Republike Srpske zahtjev u kojem traži od Vlade da dostavi odgovor na pitanje da li su tačni skandalozni navodi iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu, za koji se redovno izdvaja novac iz budžeta, ne postoji već dvije godine, te da je ono preregistrovano i da je u privatnom vlasništvu Arie Livnea.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA