Počeo 19. INOST! (VIDEO)

831

Preko 300 eksponata je predstavljeno na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva. Devetnaesti INOST je na jednom mjestu okupio učenike i studente prepune novih ideja.


Tako su se na štandovima mogli vidjeti različiti predmeti namijenjeni svemu i svačemu. Bilo je i neobičnih izuma koji su posebno zainteresovali posjetioce.

– Na primjer, tokom vašeg rada na računaru, dijete ili muž mogu da vide šta radite iza, ali sa ovim naočalama koje smo napravili, samo Vi možete da vidite ekran.Svaki monitor ima polarizaciju, tako da smo isjekli skalpelom, izvadimo polarizaciju i vratimo staklo – objašnjava Nikola Mirković iz Srednjoškolskog centra “Ljubiša Mladenović” u Banjaluci.

Još jedna inovacija je privukla veliku pažnju.

– Predstavljamo našu najnoviju inovaciju koja će biti predstavljena na Ski stazi na Mrakovici. To je štoperica elektronska koja će biti bezična i koja će da mjeri vrijeme – pojasnio nam je Žarko Grahovac iz Elektrotehničke škole u Prijedoru.

I najmlađi su došli na ideju kako da iskoriste reciklirani materijal. Tako su se mnogi predstavili sa različitim korisnim predmetima koji su napravili od smeća.

– Ja mogu da izdvojim tabure koji sam napravila. Pravili smo ga od flaša, tako što smo slijepili flaše, a kada smo ih slijepili obložili smo ih kartonom i vrećicama i na kraju platno da bi taj tabure mogao biti za upotrebu – pokazala nam je svoj rad Tifani Savić iz OŠ ‘Đura Jakšić’ u Banjaluci.

Organizatori su ove godine posebno ponosni jer će INOST upotpuniti izlagači iz Rusije, Austrije, Švedske i drugih zemalja.

– Izložba će trajati tri dana, sve do petka do 12 časova kada će se podijeliti nagrade. Mormo da se pohvalimo da ove godine imamo dosta izlagača iz svijeta, Rusija, Azerbejdžan, Tunis, Egipat – rekla nam je Ana Lojić, predsjednik “Udruženja inovatora” Banjaluka.

Sve ovo ne bi moglo biti omogućeno bez prijatelja sajma. Jedan od glavnih je i kompanija Elta-kabel. Pokazali su da podržavaju mlade i njihove ideje. Posebno su se zainteresovali za tehnološke

– Između ostalo smo obezbijedili i WIFI ovdje u Domu omladine za sve posjetioce. Takođe smo ove godine smo obezbijedili nagrade. Tom prilikom ćemo za najbolje ideje, odnosno inovatore, uručiti dva tableta i jedan mobilni telefon. I na taj način ćemo im pružiti podršku bar što se tiče tehnoloških inovacija – objasnila nam je Iva Đudurović, portparol kompanije “Elta-kabel”.

Inovatorima su veliki podstrek nagrade, ali i mogućnost plasiranja inovacije na tržište. INOST je dobra prilika za mlade jer su mnogi inovatori svoje inovacije uspjeli unovčiti kako kod nas tako i u inostranstvu.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA