Peti dan protesta u Srbiji

817

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu nešto nakon 18 časova počeo je peti protest “Protiv diktature”. Protesti i u više gradova širom Srbije.

Okupljeni u Beogradu su uglavnom mladi ljudi koji duvaju u pištaljke i nose transparente “Nećemo da budemo radnici na crno”, “Ko laže taj je Vučić”, “Radnici na crno, uz vas smo”, “Politika nije profesija” i “Niko ne sme biti gladan i bez kuće”.

Okupljeni su blokirali saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine, a na čelu kolone je veliki transparent “Narod gladuje, elita se raduje”.

Oko 19 časova demonstranti su krenuli u protestnu šetnju. Uputili su se Bulevarom kralja Aleksandra u kojem je obustavljen saobraćaj, a na čelu kolone su dobošari i veliki transparent sa natpisom “Dole diktatura”.

Tu je i transparent “Sutra u 12h”, kojim se poziva na nov skup sutra u podne.

Podršku okupljenima je dao Ljubisav Đokić – Džo bagerista, učesnik protesta 5. oktobra 2000. godine.

– Došao sam ovde da podržim mlade. Razgovarao sam sa njima i rekao im da nikako ne smeju da se prodaju ili da odustanu – kazao je Đokić novinarima.

On je dodao i da je mladima potrebno iskustvo u ovakvim stvarima i da misli da treba da izdrže do kraja, kako kaže, “dok ih sve ne promjene – od čistačice do predsjednika”.

Protest je u isto vrijeme počeo i u Kraljevu. Oni su poslije 18 časova po kiši krenuli u protestnu šetnju gradom uzvikujući zahtjeve i duvajući u pištaljke.

Protesti se održavaju peti dan zaredom u Beogradu, a organizovani su putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori.

Na društvenoj mreži su istaknuti i njihovi zahtjevi – smenjivanje članova RIK, Regulatornog tijela za elektronske medije, uredništva RTS, sređivanje biračkog spiska i smjenjivanje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Protest i u Novom Sadu

Više hiljada studenata i drugih mladih ljudi, penzionera i drugih građana Novog Sada krenulo je oko 18.30 u petu protestnu šetnju “Protiv diktature”.

Kako navode, protesti neće prestati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Protest je počeo minutom ćutanja za dvojicu poginulih pilota Vojske Srbije.

Pored uobičajenih transparenata, demonstranti nose i transparente “Srbija se umiriti ne može”, “Srbija nije Vučićeva prćija”, “Dok vladaju amateri, stradaju proleteri”, “Neću da budem jeftina radna snaga”, “RIK – republička izborna krađa”.

Student Miran Pogačar pozvao je sve da se pridruže sutrašnjem protestu sindikata vojske i policije u Beogradu.

Radio-voditelj Daško Milinović, iz Inicijative “Spasimo Kinesku četvrt” i kolektiva Društveni centar, rekao je da je gradska vlast u Novom Sadu još jednom pokazala da ne haje za mišljenje građana, pošto je odbacila sve njihove primjedbe na plan regulacije Kineske četvrti, u kojoj su razni alternativni kulturni sadržaji.

– Očito, neko je bacio oko na Kinesku četvrt i od nje hoće da napravi još jedan besmislen projekat, nekakav tržni centar ili nešto slično, pod plaštom projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture (EPK). Preko projekta EPK samo su poslušnicima napunili džepove. Njima ne trebaju mladi koji razmišljaju, koji su kreativni i koji hoće da se pobune, već oni koji će ih slušati – kazao je Milinovć.

Dodao je da su protesti “borba protiv opšteg besmisla” i poručio da ne smiju da prestanu.

Niš: “Vidi šta su nam uradili od zemlje, mama”

Protest je održan i u Nišu. Poslije kratkog okupljanja u centru, studenti su prošetali do Narodnog pozorišta i s platoa poručili da će šetati sve dok ih vlast ne shvati ozbiljno.

Jedan od njih je poručio da svi studenti u Srbiju imaju iste ciljeve.

Oni su istakli da će svi skupovi proteći mirno i bez incidenata.

I večeras su uzvikivali “Nije naš predsednik”, “Onesvesti se”, “Neću u Nemačku” i nosili transparente “Neću da živim u strahu”, “Promene danas ne sutra”, “Vidi šta su nam uradili od zemlje mama”.

Kolonu koja se kretala od Narodnog pozorišta do Niške televizije NTV predvodili su studenti, koji su nosili transparent “Ovo je zemlja za nas”.

Razlog večerašnje šetnje do NTV bio je zahtjev medijima da se uključe i objektivno informišu građane o protestima.

Šetnja demonstaranata se i večeras završila ispred Gradske kuće.

Večerašnji skup je počeo minutom ćutanja zbog pogibije dvojice pilota Vojske Srbije u udesu aviona kod Šapca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA