Novi vazdušni udar SAD-a u Siriji

1533

Najmanje 15 civila ubijeno je u subotu u vazdušnim udarima međunarodne koalicije na uporišta tzv. Islamske države, objavile su sirijska nevladina udruženja, a prenosi Hina.

Avioni koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ciljali su seli Hneida blizu Rake, grada koji je glavno uporište ID-a u Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je četvero djece, navodi SOHR, koji podatke prikuplja od široke mreže svojih izvora u Siriji.

– Sedamnaest osoba je ubijeno, a 12 povrijeđeno i zgrada je potpuno uništena – rekao je Mohamed al-Adžeili i dodao kako “bi broj žrtava mogao rasti jer su neki ozlijeđeni u kritičnom stanju”.

Koalicone snage počele su ofenzivu u novembru na Raku, grad koji je zapravo prijestolnica IS-a otkako je ta teroristička organizacija krenula osvajati 2014. i zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

SOHR javlja i da su neidentifikovani borbeni avioni tukli Han Šeijkun pri čemu je najmanje jedna žena ubijena, a drugi su civili ranjeni u tome gradu koji je u rukama pobunjenika.

Na Han Šejkun je početkom sedmice izveden hemijski napad s više od 80 mrtvih, među kojima tridesetero djece, nakon čega je Vašington izveo napad krstarećim raketama na sirijsku vojsku koju smatra odgovornom za upotrebu hemijskog otrova.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odbacuje optužbe i tvrdi da bojni otrov nije i nikad neće upotrijebiti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA