Novi protesti željezničara?!

914

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin izjavio je da će radnici “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ ponovno organizovati proteste, ukoliko uprava ovog preduzeća radnicima obustavi isplatu dnevnica zbog organizovanja martovskih protesta.

-Nama je obećano da neće doći do oduzimanja dnevnica radnicima. To je u suštini dokaz da radnik nema načina da istjera svoje pravo. Neko je prekršio zakon, jer mi nismo išli u proteste zato što nam se išlo, već zato što su nam otimana naša sredstva, a koja su po zakonu trebalo da budu isplaćivana- rekao je Marin.

On je najavio da će predstavnici sindikalnih organizacija ovog preduzeća u ponedjeljak, 10. marta, u Doboju održati sastanak sa Upravom “Željeznica Republike Srpske” na kojem će biti riječi o Pravilniku o radu i sistematizaciji radnih mjesta u preduzeću, a kao dodatno pitanje biće razmatrana i problematika sa dnevnicama.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” organizovali su u martu protestnu šetnju u Banjaluci, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Nakon protestne šetnje, jedan broj radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu na Željezničkoj stanici Banjaluka, dok im nije uplaćena februarska plata.

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je došao nenajavljeno među radnike na Željezničku stanicu Banjaluka, obećao je da učesnici štrajka neće biti sankcionisani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA