Niske temperature, nova muka poljoprivrednika

800

Snijeg i niske temperature koje su osvanule u Srpskoj ali i regionu zatkli su poljoprivrednike. Medjutim, oni koji su zasade zaštitili preporučenim hemijskim sredstvima imaće manju štetu. Tako su im savjetovali u opštinskoj Stručnoj poljoprivrednoj službi. Ukoliko su preporuke ispoštovali, moguće štete će biti umanjene, tvrde stručnjaci.

Kako će i koliko snijeg i mraz uticati na različite voćne vrste u velikoj mjeri zavisi od fenofaze razvoja cvjetova. Najviše stradaju zametnuti cvjetovi, kao što su to recimo kod višnje i trešnje.

– Na one koji su imali otvorene cvjetove kritične temperature su do -2, recimo jabuka, zavisni od sorte, a nadamo se nece biti stete. Kod maline, koja je u fazi otvorenih cvjetova, ona je otporna od -5 do -8, tako da u najcrnjim prognozama štete su kod vilameta do 20, a kod mikera do 10 odsto – rekao nam je Njegomir Klječanin, stručni poljoprivredni saradnik u Opštinskoj upravi Teslić.

Ono što Klječanin trenutno preporučuje poljoprivrednim proizvođačima jeste to da otresu snijeg sa voća, jer svako duže zadržavanje pod sniježnim teretom može dovesti do većih oštećenja.

– Naravno da se to mora sa posebnom paznjom ako bi doslo do zaledjivanja sadnica ili reproduktivnog dijela voća ne smije se dirati ništa jer bi svako otresanje dovodilo do povećanih fizičkih oštećenja. Naravno da ćemo mi i dalje poslati poruke o postupanju i eventualnoj zastiti od gljivicnih oboljenja i oporavku biljaka, pojacanoj prihrani – dodaje on.

Kasni proljećni mrazevi i niske temerature iz godine u godinu muče poljoprivredne proizvođače. Klječanin, kaže, da prema najavama meteorologa temperature u narednih nekoliko dana ne bi trebale padati toliko nisko da nijedan od navedenih oblika zaštite ne bi imao efekta.

Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA