(Ne)zakonita blokada računa “Alumine”?

1294

Kompanija “Alumina” iz Zvornika je već treći dan u nezakonitoj blokadi poslovnih računa! Razlog za ovo je odluka zvorničkog Osnovnog suda, kažu u “Alumini”.


Iz “Alumine” su osuli paljbu po sudiji. Naime, sudija nije prihvatio da hitno obustavi izvršenje po osnovu privremene mjere kojom je Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio fočanskoj firmi “Pavgord” da preuzima radnje naplate protiv “Alumine”, te da je “tim nečinjenjem postupajućeg sudije ugroženo dalje poslovanje fabrke, a šteta sa na današnji dan mjeri iznosom od 10 miliona KM”.

– O kakvoj apsurdnoj situaciji se radi, svjedoči činjenica da je račun “Alumine” blokiran na iznos od 155 miliona KM koje je litvanska Ukio banka plasirala po kreditima svojim povezanim litvanskim firmama “ATV”, “KTF”, “Balkan invest” i “UAB Energolinija” i to u periodu od 2003. do 2011. godine, dok je navedeni novac završio u privatnim džepovima – tvrde iz “Alumine”.

U saopštenju se navodi da se, prema njihovim saznanjima, o tim radnjama vode krivični postupci kako u Litvaniji tako i u Republici Srpskoj.

– O uvjerenju u osnovanost i naplativost ovog potraživanja govori sam akt Ukio banke koja je dio svojih potraživanja od 122 miliona KM ustupila firmi `Pavgord` iz Foče za 10 odsto cijene. Čak je i sama ta transakcija nezakonita sa stanovišta Zakona o deviznom poslovanju Republike Srpske, a time i ništavna – navode iz “Alumine”.

Alumina se, kao taoc, primorava da plati tuđe kriminalne radnje čime se otima novac od radnika ovog preduzeća, Republike Srpske i njenih građana, stoji u saopštenju kompanije.

U saopštenju se dodaje da je usljed ovakvog stanja, uprava “Alumine” prinuđena da privremeno mijenja sve investicione planove, da obustavi tekuće projekte i zapošljavanja, smanji proizvodnju i da svu energiju fokusira u očuvanju proizvodnje kako ne bi došlo do fizičkog uništenja proizvodnih postrojenja.

– “Alumina” će u toku sljedeće sedmice da podnese krivičnu prijavu protiv svih učesnika u radnjama koje su dovele do ove blokade, kao i da protiv svih pokrene parnične postupke u cilju naknade višemilionske štete koju fabrika trpi iz dana u dan – navodi se u saopštenju ove kompanije.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računi “Alumine”, a u korist privrednog društva “Pavgord” doo Foča, saopšteno je dan kasnije iz ove kompanije.

U saopštenju je tada navedeno da je svrha blokade da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima i dodaje da “Alumina” ni njena povezana lica nisu imali nikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA