Nema 2. kruga: Vučić predsjednik Srbije, slijede Janković i Beli

727

Aleksandar Vučić je novi predsjednik Srbije, drugog kruga neće biti!

Predsjednik Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić je proglasio pobjedu na izborima za predsjednika Srbije.

Prethodno su identičan ishod izbornog dana objavili CeSID i Ipsos, dodavši da je kandidat vladajuće koalicije dobio preko 50 odsto glasova izašlih birača.

Konačna izlaznost građana Srbije nije objavljena, ona je nešto veća od polovine upisanih u birački spisak, ali Republička izborna komisija još nije objavila taj rezultat.

Vučić je proglasivši pobjedu rekao da je ona čista kao suza i da je osvojio 12 odsto glasova više nego svi ostali kandidati zajedno.

Prema rezultatima CeSID kandidat vladajuće koalicije je osvojio preko 55 odsto glasova, slijedi Saša Janković sa 16, dok je najveće iznenađenje izbora fiktivni lik Ljubiša Preletačević Beli, koga tumači Luka Maksimović, sa nešto manje od 10 odsto glasova.

Vučić ubjedljivo vodi!

– Rezultati se ne mjenjaju značajno već izvjesno vrijeme. Pobjednik ovih izbora je Aleksandar Vučić. Ovi procenti se mogu mijenjati u određenoj mjeri, ali nijednog trenutka neće doći do promjene da imamo nekog drugog do Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije- rekao je predstavnik Cesid Đorđe Vuković.

Cesid je rekao da bez potpunih rezultata ne može da kaže koliki je bio odziv birača, ali da je procjenjeno da je oko 53 odsto.

Na osnovu 79 odsto obrađenog uzorka, Vučić ima 55,9 odsto glasova, Saša Janković 15,5 odsto, Luka Maksimović 9,4 odsto, Vuk Jeremić 5,8 odsto.

U CeSID-u kažu da će promjene, ukoliko ih bude, biti mala pomjeranja od jedan do dva odsto, ali da to neće promjeniti rezultat.

Iz CeSID-a je saopšteno i da se večeras više neće obraćati na konferencijama za novinare.

Obrađena trećina biračkih mjesta!
Na osnovu trećine obrađenih biračkih mjesta prema rezultatima CeSID, koji nisu projekcija, Aleksandar Vučić je osvojio 61,7 odsto glasova.

Dodaje se i da je na osnovu 33,7 obrađenih biračkih mjesta Saša Janković dobio 12 odsto, a Luka Maksimović 7,4.

Objavljeno je i da je Vuk Jeremić doio 5,8 odsto, a Vojislav Šešelj 4,5 odsto.

Prema tim rezultatima Boško Obradović ima 2,1 odsto glasova, Nenad Čanak 1,6, Milan Stamatović 0,9, Saša Radulović 0,8, Aleksandar Popović 0,7, a Miroslav Parović 0,3.

Zatvorena birališta!

Tokom glasanja nije bilo većih podataka o nepravilnostima. Kolika će biti izlaznost, od koje se navodi da može zavisiti to da li će biti drugog kruga, biće poznato oko 21h.

Do 19 časova glasalo 49,8 odsto birača

Prema podacima Ipsosa, do 19 sati glasalo je 49,8 glasača. 19:11 – Do 18 časova izašlo je 46,23 odsto birača bez Kosova i Metohije, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

U centralnoj Srbiji glasalo je 46,11 odsto, u Beogradu 49,12, a u Vojvodini 46,45 odsto. Na predsjedničkim izborima 2012. godine izlaznost do 18.00 bila je 48,28 odsto birača, a konačno je te godine izašlo je 57,13 odsto birača.

Do 17 časova glasalo 40,7 odsto birača

Do 17 časova izlaznost 40,7 odsto, navodi Ipsos. Prošle godine, na parlamentarnim izborima, izlaznost do 17 časova bila je 43,5 odsto.

Do 16 časova glasalo 36,8 odsto birača

Na izborima za predsjednika Srbije, prema podacima agencije Ipsos, do 16 sati je glasalo 36,8 odsto birača.

Prošle godine na parlamentarnim izborima u istom periodu je izašlo 38,7 odsto birača.

Do 15 časova glasalo 33, 2 odsto birača

Na izborima za predsjednika Srbije prema podacima agencije Ipsos, do 15 sati je glasalo 33,2 odsto birača.

Do 14:30 glasalo 29,2 odsto birača

Na izborima za predsednika Srbije, prema podacima agencije Ipsos, do 14 i 30 sati je glasalo 29,2 odsto birača.

Na izborima pravo glasa ima 6 724 949 upisanih birača koji glasaju za jednog od 11 kandidata. Ako nijedan od kandidata ne bude dobio podršku više od 50 odsto glasalih, dvojica prvoplasiranih idu u drugi krug, koji mora da bude održan u roku od 15 dana, odnosno, najkasnije 16. aprila.
Nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta

Na nekoliko biračkih mjesta su zabilježene nepravilnosti tokom procesa glasanja koje se odnose na glasanje bez ličnih dokumenata kao i nekorištenje nevidljivog spreja. Na dva odsto biračkih mjesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metera od biračkog mjesta.

Nepravilnosti koje su do sada zabilježene su samo pojedinačni, izolovani slučajevi i nisu širih razmjera pa se ne mogu smatrati trendom.

Član biračkog odbora iz Demokratske stranke, Olga Živković, pocijepala je prijave za glasanje van biračkog mjesta i tako spriječila članove biračkog odbora da izađu na teren, saopštila je Srpska napredna stranka. U saopštenju se navodi da je Živković rođena sestra bivše predsjednice Opštine Vračar, Tijane Blagojević.

Istovremeno, član biračkog odbora Jelena Erac, takođe ispred DS, prisvojila molbe za izlazak na teren za nepokretna lica i ne dozvoljava članovima biračkog odbora da izađu na teren i omoguće građanima da glasaju.

Glasao i Dodik

Predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik glasao je na izborima za predsjednika Srbije u Banjaluci, budući da je i ovdje obezbijeđeno biračko mjesto za državljane Srbije.

IPSOS: Do podne glasalo 20,3 odsto birača

Prema podacima agencije Ipsos, do 12 časova je glasalo 20,3 odsto upisanih birača.

Riječ je o preliminarnim podacima agencije Ipsos, na osnovu 99,4 odsto obrađenog uzorka.

Na velikom broju biračkih mjesta u Preševu do 11 časova nije ubačen nijedan glasački listić zbog čega nije bilo svrhe da se izračunava procenat izlaznosti birača.

Tehnika sko Kos Mitr I Radulovi (1)

Do 12 časova na Kosovu i Metohiji je, prema podacima OEBS-a, glasalo 13,07 odsto odnosno 13 847 birača.

Izbori protiču u najboljem redu i bez značajnijih nepravilnosti.

RIK: Do 10 časova glasalo 10,56 % glasača
Republička izborna komisija saopštila je na konferenciji za novinare da je do 10 časova na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, glasalo 10,56 odsto građana. U centralnoj Srbiji glasalo je 9,73 odsto, u Vojvodini u 12,06, a u Beogradu 9,79 odsto.

Nije bilo nepravilnosti, kažu iz RIK-a.

Do 10 časova u Banjaluci glasalo 19 odsto birača

U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci na izborima za predsjednika Srbije do 10 sati je glasalo 137 osoba (19 odsto), od prijavljenih 721 s pravom glasa na ovom izbornom mestu, izjavio je predsednik Biračkog odbora Radoslav Ilić.

– Imajuću vidu iskustva sa prošlogodišnjih izbornih procesa, može se očekivati da će do kraja dana glasati oko 90 odsto upisanih birača – rekao je Ilić.

Glasanje i u Americi

Glasanje na izborima za predsjednika Srbije završeno je u Vašingtonu, Čikagu i Njujorku, dok je zbog vremenske razlike biračko mjesto u San Francisku još otvoreno.

Kako je za Glas Amerike potvrđeno u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu, najveći odziv bio je na tom biračkom mjestu, gdje je glasalo 83,33 odsto od 180 upisanih birača.

Nešto manji odziv bio je u Čikagu, gdje je u Generalnom konzulatu od 203 upisanih biraca glasalo 67,48 odsto.

U Generalnom konzulatu u Njujorku glasalo je 192 od 246 upisanih birača, saopštila je Ambasada Republike Srbije u SAD.

Rezultati glasanja u SAD biće saopšteni nakon zatvaranja biračkih mjesta u Srbiji.

Cesid: Do 9 časova izlaznost 5,8 odsto

glasanje-fific7016Izlaznost birača do 9 časova je 5,8 odsto, naveo je Bojan Klačar iz Cesida. Najveća izlaznost bila je u Vojvodini 7,3 odsto, Beogradu 5,4 i u centralnoj Srbiji 5,3 odsto. Izlaznost do devet sati je nešto veća nego na izborima 2016. i 2014. godine, a manja nego 2012. godine, naveo je CeSID.

Hoće li biti drugog kruga?

Glavno pitanje predsjedničkih izbora u Srbiji nije ko će pobijediti, nego da li će biti drugog kruga. Naime, na ovim izborima Aleksandar Vučić se ne bori da pobijedi opoziciju, on se bori da uništi opoziciju, kaže za Vijesti.ba novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević.

Ako pobijedi u prvom krugu, kaže Anastijević, to će značiti da je u tome praktično uspio.

Glasa se u i van Srbije
Građani biračko pravo mogu da ostvare na 8 396 biračkih mjesta, od kojih je 90 na Kosovu i Metohiji. Glasaće se i na 53 biračka mjesta u inostranstvu u 32. zemlje,  a glasanje je juče već obavljeno u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Glasanje u Banjaluci i Sarajevu

I u Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Banjaluci danas se glasa za prvog čovjeka Srbije.

U Ambasadi Srbije je rečeno da oko 1 000 birača u BiH ima pravo glasa za predsjedničke izbore, od čega su u Sarajevu registrovana 154 birača, a u Banjaluci između 700 i 800.
U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija ima 29 biračkih mjesta gdje može da glasa 9 326 birača.

Na 53 biračka mjesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11 590 državljana Srbije, a glasanje je juče već obavljeno u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA