Milorad Dodik: Uvesti vjeronauku u srednje škole

3261

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nadležne institucije Srpske rade na tome da se vjeronauka uvede i u srednje škole.

Predsjednik Dodik je istakao da je važno vjeronauku što više približiti mladima.

-Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ima značajnu ulogu u društvu, širi ljubav među ljudima i vjeru koja ide za tim da se očuva stabilnost i mir. Ona je i dio obrazovnog procesa- rekao je Dodik nakon sastanka sa NJegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

On je naglasio da je SPC zainteresovana za izgradnju vrtića u mjestima gdje su potrebni i da su republičke vlasti spremne da u tome pomognu.

-Očigledno je da u svim lokalnim zajednicama, u malim mjestima, čak i na selu postoji potreba za vrtićima. Razvićemo poseban program da vidimo na koji način i gdje Crkva može da učestvuje- rekao je Dodik.

On je ponovio da je vidljivo jačanje društvene uloge SPC, koja odmjereno učestvuje, prije svega, u javno-političkom životu, ali da je veoma zainteresovana za društveni napredak.

Vladika Jefrem zahvalio je predsjedniku Srpske, Vladi Srpske, posebno Ministarstvu prosvjete i kulture koji omogućavaju da pravoslavna nauka bude redovan predmet u osnovnim školama.

-Omladina koja odrasta mora biti upoznata sa svojom vjerom, kulturom, istorijom, prošlošću i sadašnjošću da bi mogla na najbolji način da kreira i budućnost- poručio je vladika Jefrem.

On je rekao je da je država opšte svenarodno dobro u kojoj svi građani, pa i predstavnici vjerskih zajednica, na najbolji način ostvaruju sva svoja prava, ali i obaveze.

Vladika Jefrem je naglasio da nikada nije sve idealno, ali da svi moraju da se potrude da učine koliko mogu da se dostigne napredak i riješe problemi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA