Ko će akcizama upaliti zeleno svjetlo?

819

Pred sutrašnje glasanje o akcizama, počelo je ispipavanje pulsa i vrbovanje glasova “za” i “protiv”. Svako ima svoju računicu i svaki glas može da odluči ali i da pomrsi račune onoj drugoj strani. Nagovaranje, pregovaranje i dogovaranje se uglavnom obavlja iza zatvorenih vrata. Ulozi su veliki, a MMF neumoljiv.

Rijetka je prilika da se u Parlamentu BiH pojavi i lider SDA, ali je za Bakira Izetbegovića bila i posljednja da konsoliduje redove pred sutrašnje glasanje o akcizama i obezbjedi većinu za njihovo usvajanje.

Nakon što je sat vremena proveo u prostorijama Kluba očekuje da će sedam ili osam poslanika SDA glasati za akcize, što bi trebalo da bude dovljno za njihovo povećanje. Ipak, i dalje pažljivo broje i oni koji se tome protive.

– Stvar oko akciza je nepoznata još. Ne znamo da li su zavrtanjem ruku obezbjedili ponekog poslanika kako bi prošla hitna procedura, a čitava stvar se svodi na to da zakoni idu u hitnu proceduru kako ne bi bilo amandmanskih promjena – izjavio je Mladen Bosić, zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkok doma PS BiH.

Na osnovu glasanja od prije nekoliko sedmica, za povećanje akciza ima sigurnih dvadeset glasova. A tu je i glas SNSD-ove Milice Marković, koje nije bilo na predhodnom zasjedanju, kada je bukvalno falio jedan glas. .

– Nije bilo nikakvih nedoumica, ja sam nekih deset, petnaest dana imala povredu kičme i nisam bila fizički u mogućnosti da prisustvujem toj sjednici. Dakle to su bili zdravstveni razlozi i ja sam o tome obavijstila i sekretarijat i Klub – rekla je Milica Marković, poslanik SNSD-a.

Ono što je potvrđeno je da na sutrašnjoj sjednici neće biti SDP-ovog Mirsada Mešića. Iz njegove partije kažu da je Mešić bolestan i da, kako se spekulisalo, nije kupljen da svojim nedoslakom obori usvajanje akciza.

– Moj dragi kolega Mirsa Mešić je imao ozbiljan operativni zahvat i on će iz tog razloga jednako kao i na predhodnoj sjednici nažalost odsustvovati, ali što se tiče SDP-a ostajemo na istom stanovištu i na isti način ćemo glasati protiv poskupljenja goriva – kazao je Saša Magazinović, polsanik SDP-a u PD PS .

A hoće li i ko biti taj presudni glas i danas se samo nagađa. Zahtjevi jednog od odmetnutih poslanika SDA, Šemsudina Mejmedovića su dobrim dijelom uvaženi, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi on promijenio mišljenje. Sadik Ahmetović još ne želi da objelodani kako će se sutra ponašati, a nakon što su u SDS-u odbili zahtjeve SNSD – a da se rapravlja o smjeni Savjeta ministara pozvali su ih da im se pridruže i zajedno odbiju akcize. Brzo su dobili odgovor.

– Evo ponovo pozivam SNSD da se priključi da oborimo te zakone, ako ništa drugo neka glasaju za to zbog procedure na koji su oni došli u Parlament BiH – rekao je Bosić.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS BiH, smatra da Bosić nema pravo da poziva na zajedničko djelovanje.

– Mislim da on nema pravo da nas poziva ni na kakvo zajedničko djelovanje poslije ovakvog jučerašnjeg stava, da ne žele da podrže našu incijativu da se ta tačka stavi na dnevni red, odnosno da se pokrene procedura za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara – rekao je Košarac.

Iako u finiš mirnije ulaze oni koji žele da akcize što prije budu usvojene, konačan ishod će biti poznat nakon sutrašnjeg zasjedanja. Tek tada bi trebalo da bude stavljena tačka na jedno od najzanimljivijh preborajavanja u bh. parlamentu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA