Kako se izboriti sa proljećnim alergijama? (VIDEO)

721

Kijavica, kašljanje, curenje iz nosa, otežano disanje, crvenilo i suzenje očiju – osnovni su simptomi alergija izazvanih cvjetanjem drveća, ali i drugih biljaka, najčešće u proljeće.

Alergije se uglavnom javljaju kod osoba slabijeg imunog sistema bez obzira na starosnu dob, a zbog simptoma teško ih je razlikovati od obične prehlade.

– Ono što nam je jako bitno to je iz anamneze, pitamo pacijenta da li je alergičan i pitamo da li je ranijih sezona bilo alergijskih manifestacija, katkad moramo tražiti i pomoć laboratorije, zatim specijalista koji se uže bave tom problematikom – rekao je dr Rade Dujaković

Kako bi olakšali simptome alergija, ljekari preporučuju da se u periodima povećane koncentracije polena ne izlazi iz kuće, najčešće između 10 i 17 časova. Takođe, ukoliko se simptomi alergije pogoršaju preporučuje se da obavezno posjetite ljekara.

– Više boraviti u zatvorenom prostoru, noću zatvarati prozore i ne spavati sa otvorenim prozorom jer će polen probuditi pacijenta u ranim jutarnjim satima, neko gušenje, a što se tiče naše pomoći mi pomažemo tako što propisujemo antihistaminike, u težim slučajevima uključujemo inhalatore – dodao je dr Dujaković.

Činjenica da neki ljudi imaju manje ili više izražene alergijske reakcije, zavisi od brojnih faktora. Neki od rođenja imaju predispozicije za alergije, dok se kod drugih razvijaju tokom godina pod uticajem raznih faktora.
– Stres koji obara imunitet ili prag imuniteta, činjenica da živimo u takvom vremenu i u takvom okruženju suočeni sa raznoraznim problemima koji utiču na naš imuni sistem, isto tako utiče i okruženje, znači imamo endogene i egzogene faktore.

Iako alergije na polen ne spadaju u ozbiljnije bolesti, mnogima koji se suočavaju sa istim, otežavaju svakodnevni život, upravo zbog simptoma koji su veoma često neugodni. Pored toga, i samo liječenje istih zahtijeva dodatne napore, uzimajući u obzir to da u Republici Srpskoj odjeljenje za alergologiju ne postoji već 30 godina.

Za sve dijagnoze i liječenje pacijenti se, u zavisnosti od simptoma trebaju obratiti pulmologu, otorinolaringologu i dermatovenerologu.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA