Kako se drogiraju glumci u filmovima (VIDEO)

1538

Heroin, kanabis, krek, kokain i mnoge druge droge su česti “rekviziti” u filmovima – “Lice s ožiljkom”, “Zli poručnik”, “Gomora”, “Vuk sa Vol Strita” i “Trejnspoting” samo su neki od njih.

Ali šta zaista glumci ušmrkuju i čime se bodu? Gotovo da nema ljubitelja sedme umjetnosti koji se nije bar jednom upitao kako glumci fingiraju (ili ne?) konzumiranje droge.

Kako bi saznao o čemu se tu radi, list Njujork post intervjuisao je nekolicinu holivudskih rekvizitera koji su otkrili neke od svojih “tehnika” za stvaranje iluzije drogiranja.

Džilijan Albinski (Domovina) napominje da se metode razlikuju u zavisnosti od scena predviđenih scenarijom. Ukoliko se kokain samo pojavljuje na ekranu, bez da ga iko ušmrkuje, koristi se kukuruzno brašno pomješano s talkom.

Ako, pak, glumac treba da ga ušmrkne, Majlk Bejt (Kako ubiti šefa) navodi da se tada upotrebljava laktoza ili vitamin B u prahu. Kada je potrebno reprodukovati ritual uzimanja kokaina, tada se glumcu daje slamka ispunjena vazelinom kako prah ne bi dospeo do nozdrva.

Princip je manje više isti za heroin ukoliko se droga samo izlaže.

Ukoliko je predviđeno da bude ugrijana, Kim Slolek (The Inevitable Defeat of Moster&Pete) koristi šećer i sodu bikarbonu, ili želatin, pa čak i mesnu supu. Ukoliko droga mora da bude ušpricana u venu, glumac dobija specijalni špric sa iglom koja vraća tečnost.

Za kanabis najčešće se koristi origano, kaže Albinski, ali neki glumci više vole da popuše pravi džoint, što zna da oteža zadatak filmskoj ekipi.

Najvažnije, ističe on, je da se stvori iluzija, da gledaoci poveruju da se glumac zaista drogira.

– Vjerovatno da među gledaocima postoji neko ko zaista duva i ko bi mogao da posumnja u vjerodostojnost scene – dodao je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA